Erste nu poate prelua controlul BCR

iunie 22, 2006

Guvernul a amanat astazi finalizarea procesului de privatizare a celei mai mari banci romanesti, statul urmand sa incaseze abia la finalul lui septembrie sacul de bani pe care Erste Bank este dispusa sa-l achite pentru cele 61,88 procente din BCR. Motivul decalarii calendarului privatizarii cu 3 luni (de la 21 iunie la 21 septembrie) este lipsa avizului Consiliului Concurentei privind emisiunea de tilturi in favoarea BCR la momentul fuziunii cu Bancorex.

Si cum autoritatile de la Bucuresti anuntasere ca cele 3,75 miliarde de euro ce se vor obtine din vanzarea BCR vor fi folosite pentru marile proiecte de infrastructura - si in special constructia kilometrilor de autostrada promisi, vom asista cu siguranta la amanarea lucrarilor preconizate.

Potrivit Ziarului Financiar, reprezentantii SIF-urilor nu sunt deranjati de amanarea termenului de finalizare a privatizarii BCR. "Banca merge bine si nu ne deranjeaza ca finalizarea privatizarii bancii a fost amanata. Singurul impedimentr este ca astfel se va amana si listarea, dar noi nu ne gandim sa vindem," declara presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala pentru ZF.

Comunicatul de presa remis de Guvern

Conform contractului semnat intre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Erste Bank data limita de finalizare era astazi, 21 iunie 2006.
„Toate partile semnatare ale contractului au cazut de acord asupra prorogarii termenului pana la 21 septembrie”, a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Hotararea urmeaza sa fie publicata astăzi in Monitorul Oficial, a adaugat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Cea mai parte a conditiilor de pre-finalizare, prevazute in Contract au fost deja indeplinite, cu exceptia a doua dintre ele care necesita o perioada mai lunga de timp pentru a fi realizate. Potrivit uneia dintre conditii, "Consiliul Concurentei trebuie sa examineze aspectele relevante referitoare la Bancorex, inclusiv fuziunea dintre Bancorex si BCR si legislatia speciala adoptata pentru reglementarea acestei fuziuni, precum si contractul de vanzare cumparare de actiuni, si sa emita, cu privire la acestea, o aprobare oficiala si neconditionata, conform legii si mecanismului de preconsultare, convenit cu Comisia Europeana."
Pana la aceasta data, Consiliul Concurentei nu s-a pronuntat.
O alta conditie de prefinalizare prevazuta in Contract mentioneaza ca, pana la data finalizarii tranzactiei, trebuie sa fie adoptat si publicat in Monitorul Oficial un act normativ care sa contina prevederile necesare implementarii Contractului si al carui continut sa fie considerat satisfacator, in mod rezonabil, pentru ambele parti. Acest act normativ este asteptat si de Consiliul Concurentei.
In acest moment, proiectul de Lege privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii BCR a fost transmis Parlamentului cu solicitarea dezbaterii in procedura de urgenta.

(BankingNews - www.bankingnews.ro)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro