Engolpionul de la Dinogetia, piesă rară în expoziția "Tezaur Istoric" de la MNIR

iulie 3, 2025

Muzeul Național de Istorie a României găzduiește în cadrul expoziției permanente „Tezaur Istoric” o piesă de excepție: engolpionul de la Dinogetia, datat în secolul al XI-lea, un artefact bizantin descoperit în anul 1950, în urma cercetărilor arheologice desfășurate în nord-vestul Dobrogei.
Localizată strategic, cetatea Dinogetia permitea supravegherea zonei de bălți dintre gurile Siretului și Prutului, având vizibilitate și către alte puncte importante din zonă, precum Noviodunum (Isaccea) și Arrubium (Măcin), pe malul drept al Dunării sau Barboși, pe malul stâng al Dunării.
În secolul al X-lea, în contextul Renașterii Bizantine, constatându-se starea foarte bună a fortificațiilor romane târzii de la Dinogetia, cetatea a putut redeveni funcțională în urma unor reparații și reamenajări sumare.
Engolpionul era în lumea bizantină o icoană purtată la nivelul pieptului de înalții ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, având de obicei reprezentă pe una dintre fețe scena Răstignirii lui Iisus și pe cealaltă imaginea Maicii Domnului cu Pruncul.
Potrivit dr. Rodica Oanță-Marghitu, muzeograf la MNIR, piesa este în același timp icoană, relicvariu și podoabă, descoperirea la Dinogetia a acestei crucii engolpion putând sugera și prezența unor înalți arhierei, importanța strategică a zonei fiind poate dublată și de una religioasă, susținută de inițiative misionare.
(Autor / Videojurnalist / Editor video / Editor foto: Alfred Schupler; Fotografiile realizate de ing. Marius Amarie au fost puse la dispoziția AGERPRES de către Muzeul Național de Istorie)

 

 

Sursa Youtube

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro