Emil Boc: Am facut o analiza riguroasa si la rece a stadiului absorbtiei fondurilor europene dupa 6 luni de mandat

iulie 9, 2009

Comitetul Interministerial pentru absorbtia fondurilor comunitare a fost in mare parte consacrat unui bilant al stadiului absorbtiei banilor europeni dupa sase luni de la preluarea guvernarii. Analiza a vizat principalele componente ale procesului de absorbtie a fondurilor europene, anume proiecte depuse, aprobate, contractate si plati efectuate pana la 30 iunie 2009, in raport cu situatia la 22 decembrie 2008. Aceasta analiza este si una dintre temele declaratiei primului-ministru

Emil Boc: "Am facut o analiza riguroasa si la rece a stadiului absorbtiei fondurilor europene dupa 6 luni de mandat". Cateva concluzii:

1. Infiintarea Comitetului interministerial pentru absorbtia fondurilor europene sub coordonarea directa a premierului si a vice-premierului a fost eficienta si si-a aratat roadele.
2. Aceste roade pot fi masurate si prin faptul ca numarul contractelor aprobate, numarul contractelor semnate sau platile efectuate s-au dublat, triplat sau chiar mai mult.
3. A fost scurtat termenul de organizare a licitatiilor de la 87 de zile la 30 de zile si a fost modificata legislatia privind achizitiile publice pentru a simplifica, dar, in acelasi timp, a intari transparenta gestionarii banilor europeni si a banilor publici in general.
4. Am majorat cota de pre-finantare pentru proiectele europene. Prima data de la 15% la 20% si dupa aceea de la 20% la 30% din valoarea proiectului. Ce inseamna aceasta in termeni concreti? Ca oricine castiga un proiect european din primul moment al inceperii lui are in cont 30% din valoarea proiectului. Deci, ai castigat un proiect de un milion de euro, 300.000 ai deja in cont, bani pe care ii ai la dispozitie pentru derularea activitatii acestuia. Ceea ce inseamna, repet, un sprijin extrem de important pentru autoritatile locale, dar si pentru firmele private care castiga si obtin fonduri europene.
5. Am reusit sa acreditam sase din cele sapte Programe Operational Sectoriale. La momentul preluarii guvernarii doar un singur Program Operational Sectorial era auditat, acreditat. Iar acum, pot fi facute plati intermediare pentru toate cele sase Programe Operational Sectoriale. Mai exista unul singur de acreditat si care este in faza finala, Programul Operational Sectorial Transporturi, unde, de altfel, si intarzierile au fost cele mai mari.
6. Am simplificat birocratia si am redus numarul actelor necesare pentru depunerea unui proiect pe fonduri europene, astfel incat sa fie incurajata depunerea de proiecte. In acest sens, pot sa va ofer cateva date comparative cu privire la eficienta Comitetului Interministerial in aceste 6 luni de guvernare, raportandu-ne la ceea ce a fost pana in anul 2009.

Articol integral pe: www.eufinantare.info

www.eufinantare.info

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro