ELITE ART Club UNESCO- retrospectiva 2009

decembrie 23, 2009

Decembrie, luna cadourilor, dar şi a retrospectivelor în lumina cărora se formulează planurile de viitor… A fost un an greu, un an de criză economică, în care re-inventarea, re-poziţionarea şi re-considerarea atentă a obiectivelor au fost puncte-cheie pentru supravieţuirea pe piaţă. Asociaţia ELITE ART Club UNESCO a reuşit mai mult de atât. Prin proiectele dezvoltate, prin rezultatele obţinute, ELITE ART Club UNESCO şi-a dovedit pe deplin maturitatea şi adaptabilitatea pe o piaţă marcată prin versatilitate şi instabilitate

În domeniul artelor vizuale, am organizat expoziţiile de pictură în cadrul cărora publicul iubitor de artă, jurnalişti, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai corpului diplomatic au putut admira lucrări artistice semnificative pentru arta contemporană românească. Printre acestea amintim „Raiul din ogradă”, a artistului plastic Vitalie Butescu (Elite Art Gallery), cea de-a şasea ediţie a taberei de pictură “Pictori de azi la Balcic”, precum şi expoziţia de artă plastică „Gabriela Drăghici şi Ion Drăghici” (galeria Palatului Cercului Militar din Bucureşti, noiembrie).
Fermecaţi de căldura luminoasă a operelor lui Vitalie Butescu, ELITE ART s-a poziţionat ca partener creativ al Primăriei Municipiului Bucureşti, ArCuB-ului şi Alumnus Club pentru UNESCO, în organizarea expoziţiei „Bucureşti, mon amour” în sediul Primăriei Municipiului Bucureşti. Înscris în seria manifestărilor culturale reunite sub genericul \'Zilele Bucureştiului\', evenimentul a adus în atenţia publicului larg edificii emblematice ale Bucurestiului interbelic şi contemporan, locuri care pastrează memoria mai multor decenii de istorie (clădirea CEC-ului de pe Calea Victoriei, Ateneul Român, Biserica Stavropoleos, etc).

Vara a fost consacrată proiectelor educaţionale precum “YOUth and MUSEums” (Tineretul şi muzeele), conferinţa europeană pe tema educaţiei culturale a tineretului în muzee, la care au participat reprezentanţi din peste 16 ţări şi UNESCO Paris. Proiectul s-a bucurat de o bună apreciere din partea presei, fiind premiat cu “Oskar”-ul revistei “Capital.” O continuare a acestui efort de atragere a tinerilor în muzee a fost work-shop-ul “Metamorfoze”, iniţiativă a Asociaţiei ALUMNUS Club pentru UNESCO în colaborare cu UNESCO, Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Federaţia Mondială şi Federaţia Europeană a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor pentru UNESCO. În acelaşi spirit, “Acum noi” este un proiect educaţional dedicat copiilor instituţionalizaţi, iniţiat de Asociaţia SILVIA KERIM şi sprijinit de ELITE ART Club UNESCO.

În domeniul muzical, anul 2009 a marcat şi acceptarea Asociaţiei ELITE ART Club UNESCO ca membră afiliată Jeunesses Musicales International, cea mai amplă organizaţie neguvernamentală pentru tinerii muzicieni din întreaga lume.
Am sărbătorit Paştele alături de un public numeros reunit pentru a audia un concert de excepţie. Peste 150 de artişti au cântat pe scena din Piaţa Constituţiei, vedetele incontestabile ale serii fiind celebra soprană spaniolă Montserrat Caballe şi Al Bano, unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi italieni, cei doi artişti intepretând în premieră în duet. Pe scenă au urcat şi solişti români consacrati precum Marcel Pavel, tenorul Teodor Ilincăi, soprana Irina Iordăchescu, pianista Raluca Ouatu, tenorul canadian de origine română Claudiu Montano.

Artiştii au fost acompaniaţi de orchestra Bucharest Symphonic Pops, emblemă a concertelor PROMS of Delight organizate de Elite Art, sub bagheta tânărului maestru dirijor, Constantin Adrian Grigore. Aceeaşi orchestră, condusă de dirijorul Ionel Tudor, a concertat şi pe 8 mai, la Palatul Cotroceni, într-un eveniment organizat cu ocazia Zilei Europei, precum şi în septembrie, condusă de Tiberiu Soare, în Piaţa Festivalului George Enescu, alături de trei tenori români (Teodor Ilincăi, Marius Manea, Lucian Corchiş).

Ultimele luni ale anului au fost bogate în evenimente muzicale. Seara de 21 noiembrie a marcat concertul “State of Mind” şi lansarea albumului cu acelaşi nume a lui Cristi Gram, chitaristul formaţiei Phoenix şi imaginea în România a brand-ului de instrumente muzicale Ibanez. În acelaşi registru al muzicii rock am sărbătorit Ziua României printr-un concert extraodinar „Cei ce ne-au dat nume”, susţinut de legendara formaţie Phoenix, alături de artiştii cunoscuţi pentru interpretări în alte registre muzicale, precum Adrian Petrescu (oboi, sax, taragot), Nicolae Dumitru (pianist-concertist), Bogdan Munteniţă (voce), grupul vocal Acapella (condus de George Miron).

Ediţia de Crăciun a concertului „PROMS of Delight. Spirit of Christmas”, oferită de Raiffeisen Bank, a reunit pe scena Ateneului artişti români de renume internaţional- tenorul Florin Ormenişan, pianistul Nicu Dumitru şi invitata specială a acestei ediţii, soprana Elena Moşuc, acompaniaţi de orchestra Bucharest Symphonic Pops, marcă a concertelor PROMS, condusă de maestrul Valentin Doni.

Am încheiat anul 2009 cu un concert de “Colinde” susţinut de vocea caldă a lui Ştefan Hruscă. Peste 3000 de oameni prezenţi sâmbătă, 19 decembrie, la Sala Polivalentă, s-au lăsaţi purtaţi în vremurile de odinioară de colinde al căror refren este deja intrat în memoria colectivă. La ieşirea din sala de concert, zăpada căzută în rafale părea şi ea să amintească de sărbătorile de Crăciun de altă dată.

Pentru 2010 ne-am propus să continuăm promovarea culturii contemporane româneşti prin proiecte ample de sincretism artistic si parteneriate cât mai numeroase la nivel naţional şi internaţional.

ELITE ART Club UNESCO este o asociaţie culturală fără scop patrimonial, implicată în organizarea şi promovarea unor ample proiecte, al căror scop principal este de a aduce în prin plan adevăratele valori ale artei contemporane româneşti şi de a educa publicul în spiritul recunoaşterii şi aprecierii lor.

Printre proiectele reprezentative menţionăm concertele PROMS of Delight, care îmbină după un concept inovator muzica simfonică şi stilurile pop, jazz, cross-over, fiecare ediţie bucurându-se de aprecierea unui public numeros. De o mare vizibilitate se bucură şi proiectul de arte vizuale „Pictori de azi la Balcic”.

Din iulie 2009, ELITE ART Club UNESCO este membră afiliată Jeunesses Musicales International este cea mai amplă organizaţie neguvernamentală pentru tinerii muzicieni din întreaga lume.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro