Elevii romani obtin performante la concursul international de limba italiana Certamen Ovidianum Sulmonense

In perioada 18 – 22 aprilie 2013, in localitatea italiana Sulmona, s-a desfasurat a XIV-a editie a concursului international de limba latina, Certamen Ovidianum Sulmonense. Prestigioasa competitie, destinata liceenilor care studiaza limba latina, a reunit 117 concurenti din 12 tari europene. Prin rezultatele remarcabile obtinute de cei sase componenti, lotul olimpic al Romaniei a ocupat locul al II-lea pe natiuni, rezultat ce confirma calitatea invatamantului romanesc clasicist. Elevii romani au intrecut detasat pe colegii lor din celelalte state in care aceasta disciplina se studiaza in sistemul liceelor clasice (4-5 ore pe saptamana).

Echipa Romaniei a fost alcatuita din urmatorii elevi: Anca Rujan si Oana Bujor (ambele eleve la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu" din Bacau, clasa a XII-a, respectiv clasa a XI-a, pregatite de prof. Florentina Neculau), Raluca Antonia Vlaicu (clasa a X-a Colegiul National „Vlaicu Voda\" din Curtea de Arges, prof. Carmina Banica), Georgiana Nutu (clasa a XII-a Colegiul National „Vasile Alecsandri" din Bacau, prof. Adrian Ifrim), Emma Mihaescu (clasa a XII-a/Colegiul National „Sf. Sava" din Bucuresti, prof. M. Duna) si Cristi Georgian Cucu (clasa a XII-a. „B. P. Hasdeu" din Buzau, prof. Eugenia Hristache).

Rujan Anca a obtinut premiul al II-lea si un premiu special pentru cea mai buna traducere din concurs.

In cinstea performantelor realizate de elevii romani la editiile anterioare, la ceremonia de deschidere a concursului a fost onorata si o fosta eleva a Colegiului National „Gheorghe Vranceanu\" din Bacau, Olivia Stanoi. Lucrarea sa de exceptie, premiata in urma cu doi ani, a fost publicata in volumul omagial consacrat editiei din 2011 a concursului Certamen Ovidianum Sulmonense.