Elevii romani au urcat pe podium la Olimpiada Internationala de Limba si literatura latina Certamen Ciceronianum Arpinas

mai 15, 2013

Ileana-Gabriela Popescu, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National „Alexandru Lahovari\" din Ramnicu Valcea a obtinut premiul al III-lea la a XXXIII-a editie a Olimpiadei Internationale de Limba si literatura latina Certamen Ciceronianum Arpinas. Competitia s-a desfasurat in perioada 10 - 12 mai, la Arpino (Italia), localitatea in care s-a nascut poetul latin Cicero. Pregatirea Ilenei-Gabriela Popescu a fost realizata cu sprijinul constant al profesoarei sale, doamna profesoara Georgeta Prunescu.

La editia din acest an, au participat 193 de concurenti, elevi de liceu in ani terminali, din peste 15 tari europene. Romania a participat la aceasta competitie cu un lot compus din 4 elevi, selectionati la nivel national, printr-un concurs de baraj, de catre profesorii universitari Theodor Georgescu si Cezar Tabarcea, de la Universitatea Bucuresti, care au insotit echipa Romaniei. Din lotul tarii noastre au mai facut parte Bianca Elena Radu (clasa a XI-a/Colegiul National „B. P. Hasdeu\" din Buzau, prof. Eugenia Hristache), Oana Bujor (clasa a XI-a) si Alexandra Georgiana Virlan (clasa a XII-a), ambele de la Colegiul National „Gh. Vranceanu\" din Bacau (prof. Florentina Neculau).

Concursul a presupus traducerea si comentarea unui pasaj extras din opera lui Cicero, care poate avea caracter oratoric sau filosofic, cu accent pe moral-politica, pe filozofia culturii sau a istoriei.

Este pentru a treia oara, in acest an scolar, cand Romania a urcat pe podium la competitiile internationale de limba latina, dupa succesele remarcabile repurtate de elevii romani la Sulmona si Venosa (premiul al II-lea). Recunoasterea internationala obtinuta de elevii din Romania reconfirma valoarea scolii romanesti de limba latina si traditia de a participa si de a obtine constant distinctii la concursurile internationale de profil. Organizatorii si profesorii de specialitate din strainatate considera performantele elevilor romani un miracol, deoarece, desi acestia studiaza latina doar o ora pe saptamana (curriculum diferentiat), rezultatele le intrec pe ale concurentilor din alte tari unde limba latina se studiaza intr-un numar mult mai mare de ore, in cadrul liceelor clasice.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro