Elevii promoveaza imaginea Romaniei in strainatate pe bani putini si eficient

mai 3, 2010

La competitia de creativitate antreprenoriala, Skills@Work Challenge 2010 si Innovation Camp & Trade Fair, desfasurata la Belgrad, cinci liceeni din Romania au incercat sa demonstreze ca varsta nu este un obstacol in calea afacerilor de succes.

Anul acesta, gazda etapei internationale a fost Serbia. Organizatorii au reunit in cadrul unui eveniment mai amplu, Junior Achievement Innovation EXPO 2010, doua competitii: Skills@Work Challenge 2010 si Innovation Camp & Trade Fair, la care au participat 130 de tineri din 11 tari. Competitia a reunit elevi din invatamantul tehnic si de specialitate, in cadrul unui program destinat gasirii unor solutii creative la o problema data. Scopul acestor competitii este incurajarea unei gandiri orientate spre business si solutii concrete, dar si dezvoltarea abilitatilor de comunicare, de lucru in echipa si a spiritului creativ. Romania a participat cu o echipa formata din cinci liceeni care au iesit castigatori la faza nationala a programului Skills@Work Challenge.

Junior Achievement Romania si British Council au organizat editia nationala din 2010 a competitiei Skills@Work intr-un format in premiera. Programul pilot a beneficiat de facilitatile TI&C, ceea ce a permis derularea simultana a concursului in Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta si Timisoara, pe platforma Microsoft Live Meeting. Microsoft a fost compania care a asigurat suportul tehnologic, dar si initiatoarea temei competitiei la faza nationala: conceperea unui obiect pentru promovarea portalului e-aptitudini.ro, un spatiu virtual pentru cererea si oferta de cursuri din domeniul IT. Spatiul virtual in care s-a facut prezentarea directa a ideilor de afaceri a asigurat concursului o transparenta totala, dar si maxima eficienta, deoarece a eliminat toate problemele legate de transportul celor peste 250 de elevi intr-un spatiu comun de lucru. Consultanti voluntari de la Microsoft au oferit echipelor participante informatii de specialitate si i-au sustinut in elaborarea proiectelor.

Castigatoare la faza nationala a competitiei Skills@Work Challenge 2010 a fost echipa care a imaginat promovarea portalului e-aptitudini.ro, prin imprimarea logo-ului pe hartie de uz menajer. Elevii provin de la licee cu profiluri diferite si din orase diferite. Bursa Junior Achievers, oferita cu sprijinul Microsoft, a permis tinerilor sa reprezinte Romania la finala internationala care s-a desfasurat la Belgrad, in perioada 21- 25 aprilie. Prima etapa la care au concurat, Skills@Work Challenge, a avut ca obiectiv elaborarea unui plan de afaceri pe o tema data: crearea unei scoli a viitorului, pe baza unor tehnologii si idei inovative, capabile sa revolutioneze educatia. Elevii romani au fost distribuiti prin tragere la sorti in echipe mixte alaturi de reprezentanti din alte tari. Echipele au fost asistate si sustinute de consultanti voluntari din mediul de afaceri.

In afara faptului ca am acumulat experienta in realizarea unui plan de afaceri, pe care a trebuit sa-l facem intr-un timp foarte scurt, a trebuit sa facem eforturi sa ne intelegem cu ceilalti membri ai echipei. Unii nu se descurcau in engleza si a trebuit sa ne adaptam pentru a putea rezolva problemele, recunoaste Mihaela Cojocaru de la Liceul de Informtica din Cluj. In pofida diferentelor culturale si lingvistice, tinerii au reusit sa dovedeasca nu numai spirit inovator, ci si dorinta de a lega prietenii durabile. Competitia ne-a permis sa ne cunoastem si sa ne interactionam mult mai usor chiar din prima zi, declara Andreea Nae, eleva la Liceul Teoretic Ovidiu din Constanta.

A doua parte a evenimentului tinerilor antreprenori JA de la Belgrad, Innovation Camp & Trade Fair, a reunit 20 de companii elev, din sapte tari (Macedonia, Romania, Lithuania, Slovakia, Turkey, Hungary and Serbia). Constituite de data aceasta pe echipe nationale, companiile elev si-au prezentat si vandut efectiv produsele la International Student Trade Fair, tinut la Delta City Mall din Belgrad. Echipa din Romania s-a clasat in aceasta competitie cu un produs pentru care a reusit sa isi asigure finantarea. Am identificat un sponsor, am luat legatura cu el, am solicitat oferte de pret, am creat design-ul pentru imprimare si am negociat sponsorizarea a 300 de servetele inscriptionate pentru promovarea propriei afaceri, explica Octavian Aftanasa de la Colegiul National de Informatica Grigore Moisil din Brasov. Tinerii s-au bucurat nu atat de castigul realizat, 2.000 de dinari, cat de faptul ca au reusit sa starneasca interesul clientilor pentru marfa produsa de ei in Romania. Am invatat, vrand-nevrand, stategii de marketing, spune Carla Lajos de la Colegiul Economic FS Nitti din Timisoara. Una dintre noi canta la chitara in fata standului, ceilalti colegi din echipa atrageau cumparatorii... La sfarsit am invatat sa facem si reduceri, pentru a nu ramane cu produsele nevandute..

Intorsi in tara, tinerii reprezentanti ai Romaniei au declarat ca experienta de la Belgrad le-a deschis apetitul pentru afaceri mult mai indraznete. De-abia astept urmatoarele programe nationale si internationale pentru a ne inscrie in cursa, declara Elena Cosmeanu de la Colegiul Tehnic Mihai Bravu din Bucuresti.

Skills@Work Challenge este o competitie internationala care se deruleaza in 10 tari europene si reuneste elevi din invatamantul tehnic si de specialitate pentru a gasi solutii creative la o problema data. Proiectul este dezvoltat la nivel regional de Junior Achievement si British Council. Website: www.skillsatwork.jaromania.org

British Council este organizatia internationala a Marii Britanii pentru relatii culturale si educationale. Peste 7000 de angajati isi desfasoara activitatea in birourile, centrele de limba engleza, bibliotecile si centrele de informare si resurse din 110 tari din intreaga lume. Consiliul Britanic ofera oamenilor de pretutindeni o deschidere catre creativitatea si realizarile britanice si stabileste relatii durabile intre Marea Britanie si alte tari. Activitatea sa este axata in special pe domeniile educatie, societate civila si creatie. British Council este o organizatie apolitica ce se bucura de o stransa colaborare cu guvernul britanic. Pentru mai multe informatii despre activitatea British Council in Romania, vizitati: www.britishcouncil.ro

Junior Achievement Romania, organizatie non-profit a fost fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide, USA si Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip "learning by doing" sunt urmate anual de peste 325 000 de elevi din 1200 de insititutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri. Pentru detalii accesati www.jaromania.org.

Microsoft, companie fondata in 1975, este lider global in furnizarea de software, servicii si solutii care ajuta oamenii si mediul de afaceri sa-si valorifice la maxim propriul lor potential. Misiunea Microsoft Romania este cresterea satisfactiei partenerilor si utilizatorilor tehnologiei de varf Microsoft, contribuind cu profesionalism si onestitate la dezvoltarea industriei IT locale, prin transpunerea modelului de business al corporatiei. Microsoft dezvolta in Romania programul Parteneri pentru Educatie, adresat sistemului de invatamant preuniversitar. Programul pleaca de la misiunea, conform careia, prin tehnologie, Microsoft permite oamenilor sa isi dezvolte potentialul social si economic, facilitand accesul la experiente educationale personalizate. Cele trei componente ale programului sunt: scoli Inovative, Elevi Inovativi, Profesori Inovativi. Mai multe detalii aflati pe www.microsoft.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro