Elevi din Romania si alte doua tari europene au invatat despre conservarea biodiversitatii in zona Matasaru

aprilie 26, 2013

Lafarge Romania si WWF-Romania au sustinut, la invitatia Școlii cu clasele I-VIII din comuna Matasaru, un atelier privind biodiversitatea si importanta reciclarii deseurilor. Localitatea Matasaru face parte din aria proiectului „Zona Matasaru – O noua viata pe malul raului Arges”, initiat de cele doua organizatii in anul 2010. La prezentare au participat 30 de elevi romani, italieni si polonezi, cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani si 15 profesori.

Proiectul, denumit Hand in hand for a happier world, face parte din programul european de educatie Comenius, scoala din Matasaru fiind partener alaturi de alte institutii de invatamant din Ungaria, Spania, Italia, Turcia si Polonia. Dupa atelier, copiii si profesorii au vizitat zona reabilitata Matasaru, unde au putut vedea modul in care fosta balastiera a fost transformata intr-o arie naturala protejata, prin intermediul proiectului implementat de Lafarge in parteneriat cu WWF.

„Colaborarea cu Lafarge Romania nu a inceput o data cu acest proiect”, a spus Violeta Lazarescu, coordonatoarea proiectului Hand in hand for a happier world. „Ea exista de mai mult timp, scolile din comuna Matasaru participand la mai multe actiuni de educatie ecologica initiate de companie (ex. „Lumea ta? Curata!”). Era firesc ca aceasta buna colaborare sa continue la un alt nivel, prin implicarea companiei in programul multilateral Comenius. Un alt motiv al parteneriatului nostru este acela ca Lafarge Romania este singura companie din zona care a luat masuri concrete pentru protejarea mediului si pentru transmiterea unui mesaj cu privire la importanta unui mediu curat pentru viitorul comunitatii locale.”

„Ne-am bucurat cand scoala din Matasaru ne-a anuntat ca si-a ales ca tema de discutie pentru atelierul organizat in cadrul programului Comenius biodiversitatea”, a spus Andreia Petcu, Manager Mediu & Reabilitari, Lafarge Romania. „Acest proiect este cu atat mai util, cu cat elevii si profesorii invitati au participat activ la partea teoretica printr-o serie de aplicatii, dar au vazut si modul in care noi, ca producator de materiale de constructii, contribuim la conservarea si reabilitarea zonelor in care ne desfasuram activitatea.”

„Ne face placere sa ne alaturam acestei activitati educationale, care se inscrie in obiectivele trasate pentru proiectul model „Zona Matasaru – O noua viata pe malul raului Arges”, al carui scop este de a dezvolta si implementa un model de reconstructie ecologica si conservare a biodiversitatii intr-o zona folosita in trecut pentru extragerea agregatelor minerale”, a declarat Ioana Busila, Corporate Relations Coordinator la WWF-Romania. „Pe langa folosirea zonei pentru cercetare si educatie, proiectul comun Lafarge - WWF presupune si actiuni de monitorizare a cresterii biodiversitatii in zona, pentru a masura impactul lucrarilor de reconstructie ecologica si implicarea comunitatilor locale pentru a gestiona problemele de mediu din zona.”

Programul Comenius se deruleaza in perioada septembrie 2011 – iulie 2013. Printre actiunile desfasurate pana in prezent se numara plantarea de copaci, intretinerea unui lot experimental, organizarea zilei curateniei si a saptamanii economisirii energiei, realizarea unui eco-calendar si a unui eco-dictionar multilingv. De asemenea, au avut loc discutii pe teme privind protectia mediului si a fost pusa in scena o piesa de teatru. Tot in cadrul acestui program, se vor organiza o calatorie cu bicicletele, noaptea Comenius si ziua mondiala a mediului.

Lucrarile de conservare in zona Matasaru au fost demarate de Lafarge Romania, cu sprijinul WWF-Romania in anul 2010. Inclusa in reteaua europeana de arii protejate Natura 2000, zona reabilitata are o suprafata de circa 100 de hectare si face parte dintr-o exploatatie balastiera veche de 50 de ani. Lucrarile au vizat plantarea a 13.000 de copaci in vederea crearii unei perdele forestiere, controlarea speciilor invazive de plante, crearea unui habitat de tip insula de 1.500 m2, conectarea a doua lacuri si gestionarea problemelor reprezentate de deseuri si pescuit intensiv.

Obiectivul acestui proiect este sa dezvolte si sa implementeze un model de reconstructie ecologica a zonelor unde au loc activitati de extractie a agregatelor minerale. Intentia companiei este sa continue si in urmatorii ani implementarea unor actiuni de mentinere, crestere a biodiversitatii si monitorizare a zonei si sa desfasoare programe de constientizare a membrilor comunitatii cu privire la importanta conservarii mediului.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro