Pentru ca motorul termic sa poata functiona autonom, trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, cum ar fi sa poata realiza amestecul combustibil-aer, precum si cursa de comprimare, sa aiba o turatie minima de circa o suta de rotatii pe minut, iar cel care functioneaza pe benzina sa poata realiza aprinderea. Pentru a realiza turatia necesara functionarii, se foloseste un dispozitiv auxiliar, care este un motor electric ce poarta denumirea de electromotor sau demaror.
Un sistem de pornire a motorului este alcatuit din demarorul care functioneaza cu curent continuu si se alimenteaza de la baterie, modulul de control electronic si cablajul necesar. Componentele unui demaror sunt urmatoarele: pinionul de angrenare, rotorul, carcasa, statorul, solenoidul de cuplare, care se mai numeste si bobina, si suportul de perii.
Pentru a porni motorul termic, demarorul are nevoie de o putere care depinde foarte mult de temperatura din exterior, fiind nevoie de un cuplu de pornire si o turatie mai mari, atunci cand temperatura este mai scazuta. Prin urmare, mai ales in perioada de iarna friguroasa, un electromotor Iskra are nevoie de o baterie care sa fie in stare perfecta, pentru ca pornirea sa nu devina dificila.
Dupa cum spuneam mai sus, un demaror este alcatuit in principal dintr-un sistem de cuplare si un motor electric. Prin intermediul unui pinion, roata dintata de pe volanta motorului se cupleaza cu demarorul, iar angrenarea dintre roata dintata si pinion are loc doar in momentul in care se porneste motorul. Este o modalitate de functionare destul de simpla: in momentul in care circuitul electric este inchis, pentru a porni solenoidul este actionat levierul de cuplare, astfel pinionul este impins, cuplandu-se cu roata dintata.
Statorul poate fi de doua feluri, cu magneti permanenti sau cu infasurare care este alimentata de la baterie, in momentul in care circuitul de alimentare este inchis de solenoid.
Modelele moderne sunt alcatuite acum din magneti permanenti, fiind de dimensiuni reduse si avand un circuit electric simplificat. Datorita acestor caracteristici, la care se adauga si greutatea mai mica, au turatii mai ridicate, generand in acelasi timp un cuplu motor mai redus, fapt care este compensat de un mecanism care poate sa reduca turatia si sa amplifice cuplul.
Ca orice demaror, si tipul de electromotor Iskra cu www.Alternatoarebucuresti.ro nu trebuie actionat pe un timp indelungat, doar daca bateria nu este foarte bine incarcata, cand pornirea devine prea greoaie. Pentru o functionare in conditii bune, este recomandabil ca toate contactele dintre baterie si demaror sa nu aiba impuritati si sa fie curatate pe intreaga suprafata.
» Preluat de pe LivePr.ro - Electromotor Iskra dispozitiv de pornire a unui motor
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro