Se stie ca rasul este considerat cel mai bun tratament. Sunt insa teorii medicale care atribuie rasulului mai mult decat simpla calitate de tratament sustinand ca imbunatateste sanatatea, creste expectanta de viata si in general, determina sentimentul ca totul este in regula.
Un studiu a demonstrat ca nivelul neuroendocrinelol si hormonilor secretati in conditii de stres scade in timpul episoadelor de ras de unde putem trage usor concluzia ca umorul ne elibereaza de incordare.
Atat scriitorii cat si jurnalistii au scris despre miracolul de a rade.
Terapeutii la randul lor considera ca rasul este o modalitate de descarcare alaturi de plans, cascat, samd care sunt incurajate ca si cai spre sanatate.
Datorita calitatilor rasului, au aparut terapia prin umor care foloseste materiale hazlii, terapia clovnului (un clovn este invitat in diverse medii unde sunt persoane care sufera de diverse afectiuni), terapia prin ras in care se identifica situatiile in care pacientul rade in mod normal si i se face un profil pe aceasta baza care ajuta terapeutul ca il cunoasca pe pacient, meditatia prin ras (presupune trei stadii-intinderea si relaxarea organismului, rasul sau plansul si concentrarea) sau bine-cunoscutele cluburi de ras.
In aceste conditii, chiar nu putem sa nu ii dam dreptate lui Voltaire: “Arta medicinei consta in a pastra pacientul bine dispus in timp ce natura ii vindeca boala”
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro