Educatia prin joc si implicit prin sport. Interviu cu antrenorul de hochei pe gheata, Cristi Munteanu

ianuarie 24, 2013

In dorinta de a-si da copiii la un sport, parintii isi pun numeroase intrebari, care necesita raspunsurile profesionistilor. Veaceslav Fetisov, in unul din interviurile acordate, spunea: “Copiii care fac sport de la varsta prescolara, la 12 ani au imunitatea formata impotriva drogurilor, alcoolului si tutunului.” Obisnuim sa vorbim despre sport doar la nivelul cel mai inalt, acolo unde se invart cei mai multi bani si medaliile cel mai mult ravnite, dar cum incepe totul? Cum se fac primii pasi? Care sunt bucuriile si sacrificiile unei copilarii antrena(n)te? Fiindca echipa de antrenori Gladiators Dunarea Galati organizeaza o noua selectie la hochei pe gheata, vrem sa stim de ce copiii trebuie sa aleaga acest sport. De aceea am stat de vorba cu antrenorul Cristi Munteanu, profesor de hochei pe gheata din 1995, in speranta obtinerii unor raspunsuri necautate inca.

Cum are loc selectia la hochei?

Acum primim copii nascuti in 2005-2007, apti pentru educatie fizica si sport. La aceasta etapa nu exista selectie propriu-zisa, copiii vin pentru a invata sa patineze, sa se obisnuiasca cu echipamentul si cu rigorile acestui sport. Abia peste cativa ani se incheaga o echipa, incepand cu participarea la competiile de juniori U10.

Inainte selectia la hochei se facea la o varsta mai mare, astazi incepe de la 5 ani. Care sunt avantajele si dezavantajele acestei varste precoce?

Educatia prin joc si implicit prin sport le aduce copiilor acel consum de energie de care au nevoie la aceasta varsta, ceea ce nu le ofera programul after school, pe care multi parinti il considera util. Copiii au ocazia sa-si faca prieteni si colegi noi, sa se obisnuiasca cu un anumit program si anumite reguli, sa-si cultive spiritul de echipa si sa creasca niste oameni sanatosi. Nu trebuie sa ne asteptam, pe de alta parte, ca va fi usor, in plus, o specializare timpurie poate fi, din mers, reorientata. Sa nu uitam ca sportul face parte din educatie, e un mod de socializare si de fortificare a organismului.

Cui ii apartine hotararea practicarii unui anumit sport in cazul acestor micuti, lor sau parintilor?

In faza initiala copiii au nevoie de un spectru multilateral, pentru dezvoltarea cat mai multor competente si aptitudini. De aceea pe timp de vara sportivii de la Gladiators Dunarea Galati au facut inot si sah pe langa antrenamentele specifice. Astfel alegerea acestui sport vine in timp, dar odata ce te-ai indragostit de el, nu prea poti sa mai renunti.

Nu este prea obositor pentru copii? Cum e incarcatura emotionala la hochei spre deosebire de alte sporturi?

Presiunea psihica constanta din timpul jocului, data de adversar, creeaza caractere puternice, care, mai tarziu, constituie atuul sportivului in atingerea marilor performante. Asa cum spuneam, copiii prin natura lor trebuie sa-si descarce energia intr-un mod pozitiv, sa traiasca emotiile si sa-si formeze propria imagine in colectivitate si prin extrapolare in societatea din care fac parte. La copii oboseala vine, oboseala trece. Este important ceea ce ramane.

De ce parintii ar tebui sa vina cu copiii la hochei si sa nu se indrepte spre alte sporturi, cum ar fi fotbalul, de exemplu?

Hocheiul e un sport complex, care te invata sa te ridici. Daca la fotbal sportivul poate simula o accidentare si asteapta ingrijiri medicale, la hochei nu se joaca teatru si sportivul e obligat, in urma unui contact, sa se ridice in picioare si sa plece la banca de schimb. Ceea ce cred ca este prima lectie de viata. Mai mult, hocheiul te pune in situatia sa iei decizii sub presiune, in criza de spatiu si timp. În viata se intampla acelasi lucru.

In ce consta o scoala de hochei? Am putea anticipa teoretic un asemenea proiect pentru Romania?

Avem tendinta de a ne apropia de acest concept. De aceea in urma cu 2 ani am pus bazele unui proiect intitulat Academia C.M.C., alaturi de dl Ionel Corciova si dl Florin Cernat, director la scoala nr. 34 din Galati. Cea mai mare parte a Gladiatorilor de aceeasi varsta a fost transferata la scoala nr. 34, astfel formandu-se o clasa de hochei, pentru ca programul copiilor sa coincida si sa poata veni la antrenament toti la aceeasi ora. Pentru ca petrec impreuna aproape opt ore pe zi, insumand cursurile si antrenamentele, au ajuns sa se cunoasca foarte bine si sa formeze o echipa sudata, iar rezultatele la invatatura le sunt la fel de bune ca cele din sport.
Un alt proiect pe care l-am initiat este extinderea hocheiului pe gheata si in orasul Braila, deoarece si acolo exista un patinoar nou construit, dar momentan fara o activitate sportiva. Asa ca vom face si acolo selectie la copiii de aceeasi varsta, nascuti in 2005 si mai mici.

Multi sunt de parere ca hocheiul este un sport dur. E adevarat? Exista factori negativi in acest sport care pot afecta sanatatea sau dezvoltarea fireasca a organismului, cum sunt la haltere sau la box?

Aceasta este prima impresie pe care o lasa hocheiul, insa nu este nici pe departe asa. În primul rand sportivul este protejat de echipamentul din ce in ce mai performant, care lipseste altor sporturi si accidentarile acolo sunt mult mai frecvente. În al doilea rand duritatea extrema a fost inlaturata, iar toleranta pentru contactele fizice nepermise nu exista.

Contactul fizic direct cu adversarul presupune vreun pericol?

Indepartandu-ne gandul de hocheiul nord-american, unde se mai practica incaierarile intre sportivi, spre deliciul publicului si pentru spectacol, as putea sa va spun ca acest sport se bazeaza mai mult pe simtul jocului, decat pe cel al luptei. Iar acesta se educa pe parcursul antrenamentelor. Un sportiv bine antrenat nu are voie sa se accidenteze. Avand aceasta convingere, ca hocheiul este un sport care nu prezinta niciun pericol, ci din contra, dezvolta imunitatea si o crestere frumoasa a organismului, mi-am adus fetita de 7 ani la patinoar. Ea participa alaturi de ceilalti copii la antrenamente si a debutat in acest sezon la echipele de varsta U10 si U12.

Deci si fetele pot face hochei?

Absolut. În Romania fetele pot juca alaturi de baieti pana la varsta de 16 ani. Acum 5 ani am avut tendinta infiintarii unei grupe de fete, punand pe gheata nu mai putin de 30 de fete, insa nefiind sustinut in acest proiect a trebuit sa renunt la el, fiindca intr-un club sportiv nu depinde totul doar de vointa antrenorului. Dar viitor exista si pentru fete in acest domeniu, daca nu in Romania, pentru cele talentate se poate gasi un loc si in afara ei.

Ati avut copii accidentati de-a lungul carierei de antrenor?

Accidentari exista, dar mai degraba pe uscat decat pe gheata. Am avut in generatia precedenta de copii un sportiv care si-a fracturat bratul in cantonament, la un antrenament pe uscat, din cauza tenisilor necorespunzatori pe care ii purta. Acestea sunt cazuri izolate. Și mergand pe strada te poti impiedica. Pot spune ca in aproape 15 ani de cariera am fost ferit de evenimente neplacute si sper sa fim sanatosi cu totii si in continuare. Le spun parintilor si copiilor sa puna un mare accent pe alimentatie, fiindca suntem ceea ce mancam.

Ce calitati trebuie sa aiba un viitor hocheist?

Plecand de la faptul ca hocheiul e cel mai complex sport de echipa, calitatile motrice si fizice ale sportivilor trebuie sa fie innascute si apoi dezvoltate in cadrul antrenamentului. Sa joci hochei de inalta performanta presupune o armonizare perfecta intre indemanare, viteza, forta, rezistenta si agilitate in patinaj si in manuirea crosei si a pucului, calitati carora li se adauga cele de natura psihica (formarea unei personalitati si a unui caracter puternic, pozitiv stabil ).

Exista cazuri in care talentul se educa si creste in timp, copii care la inceput nu ies cu nimic in evidenta sa devina buni hocheisti mai tarziu?

Prima regula pentru un tanar hocheist este sa aiba incredere in sine. “Eu pot” – aceasta este formula invingatorului. De aceea raspunsul meu la intrebare este da, se poate lucra cu sine. De multe ori forta si energia unui copil sunt imprevizibile. Sportivii cresc de la un an la altul si sar valoric precum floricelele de porumb.

La ce anume sunteti atent in selectarea copiilor?

Consider ca hocheiul poate fi denumit si sah-viteza, de aceea un jucator de hochei trebuie sa posede mai multe calitati fizice, dar si intelectuale. El trebuie sa fie agil si flexibil, trebuie sa aiba viteza de reactie, sa fie puternic si altruist, sa gandeasca contra cronometru.

Care este programul de antrenament la hochei?

Antrenamentele se desfasoara zilnic, in functie de varsta si de nivelul de pregatire, durata variind de la 60 de minute pentru prescolari, la cateva ore pe zi pentru avansatii de performanta. Competitiile au loc de obicei la sfarsit de saptamana si in vacante. Pe timpul verii am elaborat un program special, care a presupus, pe langa antrenamentul pe terenul sintetic de fotbal, pus la dispozitia poatinoarului de catre dl Ionel Corciova, si ore de patinaj pe mini-patinoarul de la mall-ul din Braila, de sah, de inot, de limba engleza si masa de pranz, oferita de restaurantul Corciova, aflat in incinta patinoarului din Galati.

Exista in Romania sansa de a razbate in hocheiul profesionist? Cat de departe poate visa un tanar hocheist?

Cu multa seriozitate si multa munca se poate orice. Dezamagiri exista, dar mergem spre succes cu cei care isi doresc cu adevarat. În acest sezon am participat cu juniorii sub 13 ani in Campionatul National al Austriei. În urma acestor meciuri, 4 dintre jucatorii nostri au fost remarcati si transferati la echipe austriece, pentru a juca in meciurile finale de la U10 si U13. Aceasta este o realizare deosebita atat pentru sportivi, cat si pentru antrenorii care i-au format.

Un sportiv are nevoie de sustinerea familiei pentru a invinge si pentru a putea merge mai departe?

Parintii sunt primii suporteri ai unui copil, fara sustinerea lor antrenorul nu-si poate duce misiunea la bun sfarsit. Daca va referiti si la partea financiara, fireste, exista si un efort financiar, pe care insa incerc sa-l diminuez cat de mult posibil, fiindca sunt constient care sunt posibilitatile in Romania.

Ce trebuie sa stie parintii, ai caror copii aleg sa faca hochei de performanta?

Parintii trebuie sa fie constienti de toate sacrificiile pe care le presupune sportul de performanta, sa fie pregatiti sa cedeze din timpul lor liber, sa traiasca impreuna cu copiii lor prin hochei si pentru hochei: antrenamente, meciuri, deplasari, cantonamente, reusite si infrangeri. Sa fie convinsi ca hocheiul este parte a educatiei si ca disciplina, curajul si determinarea sunt pietre de temelie in formarea viitorului.

de Tatiana Scurtu-Munteanu, Galati, Romania
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro