Eduard Hellvig: Ar fi fost mai usor daca Traian Basescu ar fi facut gestul de adio anul trecut, cand 7,4 milioane de oameni au votat impotriva domniei sale

martie 26, 2013

Intrebat despre gestul politic postat de presedintele Traian Basescu la adresa PDL sambata seara, secretarul general al Partidului National Liberal, Eduard Hellvig a facut cateva precizari extrem de importante.

"Sunt cateva lucruri pe care as vrea sa le mentionez. Tuturor ne-a ramas in minte aseara, semnul de adio. Pentru romani ar fi fost mai usor daca Traian Basescu ar fi facut gestul de adio anul trecut, in vara, cand 7,4 milioane de oameni au votat impotriva domniei sale. Era mai usor sa fii spus adio romani, am inteles, plec acasa!.

Din pacate faptul ca s-a reintors la Presedintie, ne demonstreaza in continuare ca lucrurile pe care le-am enuntat noi in iulie si pe care le-am facut atunci au acoperire din punct de vedere al constitutionalitatii.

Ceea ce s-a intamplat ieri depaseste cu mult rigorile capacitatii de a conduce statul roman din perspectiva presedintelui statului.

Vreau sa va spun ca sambata nu a fost altceva decat un alt moment al esecului de 20 de ani al politicii lui Traian Basescu. Sambata, cand a pierdut alegerile, chiar m-am gandit ca intotdeauna cand domnul Traian Basescu nu organizeaza alegerile, rezultatul este fraudat. Asa s-a intamplat in 2004, asa s-a intamplat ieri. Cand a organizat alegerile in 2009 lucrurile au fost la limita; ne aducem cu totii aminte, noi credeam ca am castigat alegerile, n-au fost fraudate atunci alegerile, dar ne amintim cum Traian Basescu a ajuns presedinte. În 2012 am avut un referendum, au fost organizate de noi alegerile, rezultatele s-au vazut, au fost evidente, si la fel, printr-un tertip, presedintele si-a mentinut mandatul. Cu alte cuvinte, de fiecare data a gasit o modalitate de a nu tine cont de logica democratica si de functionare a statului."

Cu privire la suspendare, Eduard Hellvig a mentionat faptul ca decizia demararii unei asemenea proceduri trebuie luata doar in cadrul Uniunii Social Liberale.

"Cand vorbesti despre o suspendare, o faci sau nu o faci, nu o declari. O asemenea decizie se ia in cadrul Uniunii Social Liberale.

De suspendare, eu cred ca presedintele a fost suspendat in iulie, a gasit un mecanism constitutional de a se reintoarce, dar nu are nicio legitimitate si din pacate vedem ca are inca instrumente prin care sa intervina in jocul politic. Indiferent ce se va intampla mai departe, Traian Basescu nu mai poate sa reinventeze nimic in Romania, Traian Basescu a iesit din viata politica, doar ca mai are un an, din punct de vedere constitutional, dreptul de semna niste acte, strict ca si presedinte."

De asemenea, Eduard Hellvig a precizat ca principalul obiectiv al Uniunii Social Liberale este indeplinirea mandatului primit de la cetateni, prin decizii guvernamentale si politice corecte, care sa confere Romaniei o stare de normalitate.

"Ceea ce este important din punctul nostru de vedere in perioada urmatoare 2013-2014, este ca obiectivele pe care le-au avut acei cetateni in iulie la suspendare, obiectivele care au stat la baza formarii USL-ului sa mearga mai departe. Noi am creat o structura politica majora din doua partide care sunt total opuse din punct de vedere ideologic, dar am plecat de la niste valori comune, date de societatea romaneasca, care s-a opus cu prioritate mecanismelor de lucru ale regimului Basescu. Obiectivul nostru pentru 2013-2014 este de a duce la indeplinire pana la capat mandatul pe care l-am primit de la cetateni.

Se vorbeste foarte des despre potentiala alianta intre PNL si PDL. Eu nu uit ce a reprezentat PDL-ul in politica romaneasca, ce a reprezentat PDL-ul pentru Partidul National Liberal si in 2007, si in 2008 si ca atare orice discutie de alianta cu PDL-ul este caduca si nu exista nicio posibilitate, atat timp cat suntem intr-o structura politica pana in 2016. Avem o structura politica importanta cu un vot si o legitimitate de 70%, lucru pe care nu trebuie sa-l uitam niciodata in momentul cand luam decizii politice. Decizia electoratului vine in spatele nostru, asadar in tot ceea ce facem, si din punct de vedere guvernamental, dar si din punct de vedere al deciziilor politice in cadrul USL trebuie sa tinem cont care au fost elementele care au stat la baza formarii USL.

Eu inteleg ce inseamna compromisul in politica, dar nu impartasesc ideea de compromitere in politica. Cand vorbim de USL, cand vorbim de Partidul National Liberal, cand vorbim de Partidul Social Democrat, ceea ce va pot garanta este ca pana astazi aceste partide nu au renuntat si nu vor renunta la obiectivele pe care si le-au propus in momentul cand au constituit USL, obiective care trebuie sa fie prioritare si care nu trebuie sa tina cont numai de anumite perioade politice. Regimul Basescu nu inseamna doar Traian Basescu, nu inseamna doar un tip de presedinte, exista tot sistemul pe care l-a creat si care a dat peste cap intreaga societate romaneasca. Traim intr-o permanenta agitatie, neintelegand de fapt ca suntem intr-o stare de anormalitate. Aceasta anormalitate trebuie curmata si lucrul acesta se intmpla in 2014, pana la sfarsitul lui 2016 cand sper sa avem o guvernare care sa aduca normalitatea, nu sa aduca lucruri extraordinare, pentru ca intr-o perioada de criza nu poti aduce lucruri extraordinare. Trebuie sa intram intr-o forma de normalitate a managementului politic, in care in 2016 vom avea centru-dreapta cu centru-stanga, vom putea discuta din punct de vedere ideologic cu adevarat. Astazi nu putem vorbi din punct de vedere ideologic despre lupta intre USL si Traian Basescu, ci este o lupta pentru statul de drept, dar statul de drept suntem noi, cei care il aparam, ca zi de zi democratia in Romania sa invinga."

In calitate de actual membru in Delegatia Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a NATO si fost secretar al Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala, Eduard Hellvig a comentat afirmatiile presedintelui Traian Basescu, care a folosit sintagma "un ministru politruc ar putea decide asupra generalilor", pentru a-l descrie pe ministrul Apararii, Mircea Dusa.

"Traian Basescu traieste doar din conflict. Indiferent daca este presedintele statului si are o relatie cu ministrul Apararii cauta conflictul. Astazi vorbim despre un ministru politruc. Îi aduc aminte ca aceasta este constructia NATO, sa fie un civil, sa fie control democratic asupra institutiilor din Ministerul Apararii, tocmai pentru a mentine standardele care sunt impuse de NATO. Faptul ca avem un ministru politic, care este legitimat democratic prin vot, atat in Parlament cat si prin legitimitatea data de electori, tocmai asta ii da calitatea acestui ministru sa aiba control civil."

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro