Editia a V-a a Turneului International de Baschet in Fotoliu Rulant 'MARIA', organizata de ASP Oradea, cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania, a primit referinte entuziaste din partea IWBF

● Singurul eveniment din Romania inclus in calendarul competitional al IWBF Europe a primit referinte entuziaste din partea trimisului special - domnul Haj Bhania, developer officer IWBF Europe
● Meciurile au avut loc in data de 14.11.2009, in Sala de Jocuri a Universitatii din Oradea
● Arbitrii au fost desemnati de Colegiul Judetean de Arbitri de Baschet Bihor
● Discutiile pe tema mobilitatii in sportul adaptat, purtate de jucatori cu studenti si masteranzi ai Facultatii de Educatie Fizica si Sport - Universitatea din Oradea, s-au dovedit utile ambelor parti

Fotografiile pentru presa pot fi descarcate de la www.magisterclub.ro

Oradea, 20 noiembrie 2009 Asociatia Pinochio Oradea (ASP Oradea) a organizat, cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania, in perioada 13-15 noiembrie 2009, editia a V-a a Turneului International de Baschet in Fotoliu Rulant 'MARIA', singurul eveniment din Romania inclus in calendarul competitional al IWBF Europe (Federatia Internationala de Baschet in Fotoliu Rulant - Europa).

Competitia s-a desfasurat sambata, 14 noiembrie, in Sala de Jocuri a Universitatii din Oradea. S-au intrecut echipele KKI VRBAS Banja Luka - Bosnia-Hertegovina, UPB BEOFENIKS Belgrad - Serbia si ASP Oradea - Romania, in meciuri round-robin (fiecare echipa a jucat, pe rand, un meci cu toate celelalte competitoare).

Evenimentul a beneficiat de sprijinul Colegiului Judetean de Arbitri de Baschet Bihor care desemneaza arbitri profesionisti la fiecare editie a turneului. Anul acesta, echipa a fost coordonata de domnul Alin Rosu.

Printre spectatori s-au numarat studenti si masteranzi ai Facultatii de Educatie Fizica si Sport, din cadrul Universitatii din Oradea, cu care sportivii au discutat pe tema mobilitatii in sportul adaptat, sub coordonarea domnului prorector prof.univ.dr. Iacob Hantiu. Dezbaterea, conform declaratiilor organizatorilor, s-a dovedit utila ambelor parti.

Invitat de onoare al turneului a fost trimisul special al IWBF Europe, domnul Haj Bhania din Marea Britanie, developer officer IWBF si antrenor secund al echipei nationale a Angliei, desemnat, in 2006, antrenorul anului. Acesta a apreciat efortul organizatorilor si al partenerilor acestora de a le oferi jucatorilor oportunitatea de a concura in cadrul unor competitii desfasurate conform regulamentelor internationale.

De asemenea, a apreciat prezenta mass-media la eveniment si a fost bucuros sa dea scurte interviuri postului national de televiziune - TVR1, care a filmat intregul eveniment, si, in direct, reprezentantului la Oradea a Radio Cluj - Radio Romania Regional.

Cu privire la meciuri, a remarcat buna lor intensitate, dar si spiritul lor de fair-play - urmare si a atmosferei prietenoase promovate de organizatori. La finalul competitiei le-a impartasit sportivilor din experienta sa de antrenor si a facut rezumatul meciurilor:

''In primul meci, KKI VRBAS Banja Luka a concurat cu ASP Oradea, care a avut doar 6 jucatori (deci, o singura rezerva). VRBAS joaca intr-o liga, formata din 14 echipe de baschet, care sustine frecvent competitii, lucru care s-a vazut pe teren. Acestia au fost prea puternici si prea rapizi pentru ASP, marcand de cele mai multe ori in urma unor rapide pase decisive sau, foarte usor, prin atacantii lor, chiar de sub cos. VRBAS a castigat confortabil cu 71 la 26. Echipa din Bosnia-Hertegovina a fost destul de generoasa, permitandu-le de multe ori celor de la ASP sa joace si sa arunce la cos fara a le neutraliza actiunile.

In al doilea meci, ASP a jucat cu BEOFENIKS Belgrad. Si sarbii au avut tot 6 jucatori, dar 2 dintre ei, ambii atacanti, erau sportivi fara dizabilitati. Acest meci a fost mai echilibrat, ambele echipe avand aceeasi posesie a mingii si un numar similar de aruncari, insa BEOFENIKS si-a creat oportunitati de a puncta mai usor chiar de sub cos sau prin pase decisive. Dupa primul sfert echilibrat, ASP a luptat sa marcheze, insa BEOFENIKS a continuat sa puncteze si a capatat un avantaj pe care ASP nu l-a mai putut depasi. Multiplele aruncari ratate de ASP i-au permis echipei BEOFENIKS sa castige confortabil meciul cu 43 la 18.

In ultima partida, VRBAS a intalnit echipa BEOFENIKS. Sarbii au inceput jocul foarte bine, marcand chiar din primele minute si conducand din primul sfert, gratie si unui cos de 3 puncte. Totusi, masivii jucatori ai VRBAS au facut diferenta, marcand fara dificultate din interiorul semicercului si din pase decisive. Spre final, starea de oboseala a sportivilor BEOFENIKS a devenit din ce in ce mai evidenta, deoarece disputasera partida precedenta si, cu un singur inlocuitor, ei nu au putut sa-si creeze momente de repaus. VRBAS au fost prea puternici pentru ei si au castigat cu usurinta meciul cu 63 la 19.

VRBAS a fost, incontestabil, cea mai puternica echipa si favorita turneului - castigand competitia si cu un an inainte. A fost un bun prilej pentru celelalte echipe sa concureze cu sportivi mai buni, sa poata constientiza provocarile cu care se confrunta si sa-si poata crea o strategie pentru a-si imbunatati performantele.''

Tabloul rezultatelor:
26-71 - ASP Oradea - KKI VRBAS Banja Luka
18-43 - BEOFENIKS Belgrad - ASP Oradea
63-19 - KKI VRBAS Banja Luka - BEOFENIKS Belgrad

Clasamentul final:
1.KKI VRBAS Banja Luka - Bosnia-Hertegovina
2.UPB BEOFENIKS Belgrad - Serbia
3.ASP Oradea - Romania

The Most Voted Player / Cel mai votat jucator: Igor Ignjatovic - KKI VRBAS Banja Luka
The Best Scorer / Cele mai multe cosuri marcate: Nikola Simic - KKI VRBAS Banja Luka

Fundatia Vodafone Romnia este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta de operatiunile comerciale ale companiei. De la infiintarea sa, in urma cu 11 ani, Fundatia Vodafone Romania a investit 7,5 milioane de Euro, in sute de programe in beneficiul copiilor, batranilor, persoanelor defavorizate, cu dizabilitati si al victimelor calamitatilor naturale. Prin proiectele in care se implica, Fundatia Vodafone Romania se straduieste sa raspunda cat mai bine nevoilor comunitatii si sa imbunatateasca viata oamenilor din Romania. Aceasta reprezinta misiunea asumata si urmarita cu consecventa in cei 11 ani de existenta.

Asociatia Pinochio Oradea (ASP Oradea) este o organizatie non-profit care are ca scop crearea unui cadru propice pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati si promovarea sportului adaptat, integrarea prin sport, promovarea sportului pentru persoanele cu dizabilitati, a baschetului in fotoliu rulant si urmareste cresterea gradului de perceptie a societatii romanesti fata de aptitudinile persoanelor cu dizabilitati motrice si nevoia de sprijin a acestora din partea comunitatii. Promovarea in afara granitelor tarii a baschetului in fotoliu rulant practicat in Romania este o prioritate.

Echipa ASP Oradea multumeste tuturor partenerilor si jurnalistilor pentru sprijinul constant care i-a facilitat participarea anul acesta, in aprilie, la Turneul International de Baschet in Fotoliu Rulant din Banja Luka, Bosnia Hertegovina si, in septembrie, la Turneul International de Baschet in Fotoliu Rulant din Wroclaw, Polonia.

De asemenea, echipa ASP Oradea multumeste Fundatiei Vodafone Romania pentru increderea si sustinerea acordate, fara de care, organizarea editiei a V-a a Turneului 'Maria' nu ar fi fost posibila.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro