Eclipsa totala de Luna vizibila din toata Romania

In noaptea de 3 spre 4 martie, sambata spre duminica, se va produce o eclipsa totala de Luna, intre orele 22 si 4, cu maximul la ora 1. Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu va asteapta toata noaptea sa o vedeti.

Cea mai spectaculoasă eclipsă de Luna din ultimii ani se va produce în noaptea de 3 spre 4 martie (sâmbătă spre duminică).

O eclipsă înseamnă trecerea Lunii prin umbra Pământului. În acel moment strălucirea Lunii scade dramatic, iar culoarea ei se schimbă de la cea normală la roşu sau roşu închis.

Este un fenomen spectaculos ce durează între 3 şi 6 ore, uşor de observat de către oricine, astronom sau nu. Tot ce trebuie să faceţi este să găsiţi Luna pe cer şi să o priviţi din 15 în 15 minute pentru a vedea toate schimbările prin care trece.

În momentul producerii unei eclipse de Lună, nu se produc dezastre naturale, cutremure şi nici psihicul uman nu este influenţat.

Este o eclipsă totală, ce durează şase ore. Începând cu ora 22:16 (în seara de 3 martie) Luna va intra în penumbra Terrei. De la 22: 30 vom putea vedea cum marginea partea din stânga a Lunii va începe să se întunece.

Pe măsură ce Luna se afundă în penumbră, va scădea ca strălucire. Pe la ora 23:29 marginea din stânga va intra în umbră, devenind şi mai întunecată. La ora 00:43 (4 martie) tot discul Lunii va fi în umbra Pământului. Luna va avea o culoare roşiatică, sau mai închisă.

Maximul eclipsei se va produce la ora 1:20 (4 martie). De acum încolo Luna se va îndepărta de umbră, ieşind din aceasta la ora 3:11. La ora 4:25 Luna va ieşi şi din penumbră căpătând strălucirea ce o avea înainte de ora 22.

Pentru a observa aceasta eclipsă nu aveţi nevoie de instrument astronomic, folosirea unui binoclu sau a unui instrument astronomic nefiind necesara, eclipsa fiind vizibilă cu ochiul liber.

În cazul în care aveţi un instrument astronomic îndreptaţi-l spre Lună. Veţi vedea mai îndeaproape suprafaţa lunară.

Fenomenul va putea fi observat din toată ţara, doar în cazul în care cerul este senin.

În timpul eclipsei Luna se va afla în constelaţia Leo (Leul).

Observatorul va fi deschis toata noaptea pentru cei ce doresc sa vada eclipsa dar si alte corpuri ceresti, incepand cu ora 20.

Observatorul Astronomic ‘Amiral Vasile Urseanu’ este singurul observator deschis publicului din capitala