Eclipsa totala de Luna pe 21 februarie

februarie 20, 2008

Fenomenul va putea fi privit de la Observatorul Astronomic din Bucuresti, cu noul Telescop profesional Meade LX200R donat de Alpha Bank
Un eveniment astronomic similar se va produce abia in anul 2011
In dimineata zilei de 21 februarie va avea loc singura eclipsa totala de luna vizibila din Romania in anul 2008. Fenomenul va constitui un adevarat spectacol astronomic si va putea fi urmarit de la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti cu noi instrumente profesionale.

De curand, Observatorul Astronomic a primit din partea Alpha Bank Romania cel mai mare telescop accesibil publicului din tara noastra. Telescopul Meade LX200R, cu un diametru de 305 mm, poate mari pana la 750x, ceea ce inseamna ca se pot vedea pe Luna cratere cu diametrul de 700 m si detalii foarte fine, inaccesibile ochiului inainte, cu vechile instrumente.Se pot vedea de asemenea toate planetele, stelele pana la magnitudinea 15, dar si mii de obiecte non-stelare, cum ar fi galaxii, roiuri stelare sau nebuloase.

Eclipsa de luna va începe la ora 2:34, cand Luna va intra usor in penumbra Pamantului. Dupa primele 10-15 minute se va putea observa cum partea din stanga a discului lunar va deveni mai palida.

Luna va incepe sa intre in umbra incepand cu ora 3:42, de cand discul acesteia va deveni mai rosiatic cu fiecare minut ce se va scurge. In urmatoarele 78 de minute, umbra Pamantului va acoperi discul lunar.
La ora 5:00, Luna se va afla in totalitate in umbra Pamantului. Maximul eclipsei se va produce la ora 5:25, cand culoarea Lunii va fi portocaliu-caramizie.
Chiar daca se va afla in umbra, Luna nu va fi intunecata complet pentru ca atmosfera Pamantului va devia razele de lumina ce vin de la Soare.
In momentul cand va începe sa iasa din umbra Pamantului Luna va apune. Fazele urmatoare ale eclipsei vor putea fi urmarite din vestul Europei, America de Sud si Nord.
Luna se va afla în constelaţia Leo (Leul). Deasupra ei se va situa steaua Regulus, cea mai strălucitoare din această constelaţie. La est de Lună (în stânga), nu foarte departe, se va vedea planeta Saturn.
Culoarea discului lunar va fi diferită. Partea de nord va fi mai închisă la culoare pentru că se va afla afundată mai adânc în umbră.
Eclipsa de lună va dura 5 ore, 42 minute şi 18 secunde.
La începutul eclipsei Luna se va afla în direcţia sud-vest, la 47 grade altitudine deasupra orizontului. În momentul fazei maxime, Luna va fi în direcţia vest, la 18 grade deasupra orizontului.

Programul Observatorului
Observatorul Astronomic va avea un program special cu ocazia Eclipsei de Lună, fiind deschis publicului între orele 21.00 şi 6.00 dimineata.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro