Odata cu echinoctiul de primavara putem spune ca am scapat oficial de frigul, zapezile si inghetul iernii. In ziua speciala a echinoctiului, ziua si noaptea sunt la fel pe aproape toata suprafata Pamantului. Energia solara distribuita catre emisfera nordica este similara cu cea distribuita catre emisfera sudica.
Efectul poate fi observat intr-o imagine facuta in dimineata zilei de 20 martie la ora 7:45 (Eastern Daylight Time) de catre satelitul GOES 13 al National Oceanographic and Atmospheric Administration. Imaginea arata cum emisfera nordica incepe sa primeasca mai multa energie solara odata cu instalarea primaverii, in detrimentul emisferei sudice. Astfel se face trecerea usoara de la iarna catre vara, sau invers, in functie de emisfera.
Echinoctiul de primavara nu apare in acelasi moment in fiecare an. Fenomenul se petrece, de obicei, intre 19 si 21 martie, iar aceasta difernta intervine din doua motive. In primul rand pentru ca anul nu are un numar exact de zile pline. Pamantul are nevoie de 365 de zile si 3 luni pentru a-si completa circuitul de aceea, o data la patru ani avem o zi in plus. In al doilea rand, Pamantul se invarte in jurul Soarelui pe o orbita care nu este o elipsa perfecta, ceea ce, legat cu forta gravitationala a celorlalte planete sxhimba orientarea planetei noastre fata de Soare de la an la an.
Sursa: Space.com
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro