La alegerile locale, Asociatia Pro Democratia recomanda masuri sporite de prevenire a fraudei.
Cu mai putin de doua saptamani inaintea startului campaniei electorale si cu o zi inaintea termenului limita pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile locale, Asociatia Pro Democratia (APD) atrage atentia asupra problemelor cadrului legislativ care reglementeaza organizarea si desfasurarea acestui proces electoral.
In acest sens, organizatia noastra a adresat astazi, 21 aprilie, solicitari catre institutiile abilitate (Guvernul Romaniei prin Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Autoritatii Electorale Permanente si Biroului Electoral Central) semnalandu-le problemele identificate si propunand solutii pentru prevenirea posibilelor fraude:
•Din perspectiva perioadei pre-campaniei electorale, APD solicita acoperirea vidului legislativ actual in sensul trasarii unor diferentieri intre activitati legitime si aubuzuri, de la inceperea campaniei electorale inainte de termenul stabilit prin lege pana la folosiriea abuziva a resurselor administrative si a atributiilor institutiilor publice pentru influentarea optiunii votantilor.
•Din perspectiva campaniei electorale si, in special, a finantarii acesteia, Asociatia Pro Democratia constata faptul ca sumele vehiculate deja in presa depasesc plafoanele maxime stabilite prin Legea 334/2006 privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Organizatia noastra accentueaza faptul ca activitatile de campanie electorala pentru alegerile locale sunt mult mai costisitoare decat cele pentru alegerile parlamentare si prezidentiale deoarece primarii detin controlul asupra resurselor administrative. In plus, alegerile locale influenteaza alegerile parlamentare, miza, fiind, in consecinta, atat una de resurse cat si una politica. Sporirea cheltuielilor pentru alegerile locale din acest an este favorizata si de alegerea, pentru prima data, a Presedintilor Consiliilor Judetene prin intermediul votului uniominal. In aceste conditii Asociatia Pro Democratia solicita autoritatilor abilitate verificarea riguroasa a cheltuielilor de campanie, inclusiv prin verificari incrucisate ale declaratiilor, inregistrarilor si contractelor cu furnizorii de servicii ale partidelor politice si ale candidatilor.
•Din perspectiva organizarii sectiei de vot si a zilei votarii
•Pentru a reduce amploarea fenomenului mitei electorale, organizatia noastra solicita interzicerea explicita a accesului in cabinele de vot cu orice fel de aparatura de inregistrare sau captura de imagini (aparate foto, telefoane mobile). O astfel de decizie ar face imposibila verificarea modului in care alegatorii si-au exprimat optiunea electorala si ar elimina, in consecinta, principala metoda de control folosita in cazul mitei electorale (metoda suveicii);
•Pentru eliminarea posibilitatii de folosire frauduloasa a urnei mobile, APD solicita instituirea obligativitatii ca urna mobila sa poata fi folosita doar in cazul in care cererea alegatorului de a vota prin intermediul ei este insotita de copii ale unor acte medicale (sau de alte acte oficiale) care sa ateste ca starea de sanatate a solicitantului este de natura sa il impiedice sa se deplaseze.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro