Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor lanseaza campania de informare publica: E dreptul tau sa stii ce cumperi!
Axata pe importanta cunoasterii drepturilor fundamentale ale consumatorilor, aceasta campanie are rolul de a creste nivelul de informare al acestora, insistand asupra unor aspecte pe care cumparatorii trebuie sa le cunoasca. De asemenea, vor fi reamintite regulile de baza pe care trebuie sa le respecte la cumpararea unui produs.
Prin intermediul spoturilor radio, al afiselor si pliantelor, consumatorii vor fi informati in legatura cu faptul ca unii operatori economici le pot pune la dispozitie produse de care sa nu fie multumiti. Primul pas este acela de a cere comerciantului sa rezolve problema semnalata. In cazul in care nu este posibila intelegerea pe cale amiabila, consumatorii sunt sfatuiti sa se adreseze Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
Campania E dreptul tau sa stii ce cumperi! este realizata impreuna cu Agentia pentru Strategii Guvernamentale si cuprinde, de asemenea, un set de sfaturi la achizitionarea diverselor produse, sfaturi pe care Autoritatea le furnizeaza pe parcursul saptamanii 10 – 17 decembrie si pe care le gasiti pe site-ul institutiei (www.anpc.ro).
Astazi ANPC pune la dispozitie cateva recomandari valabile la cumpararea din supermarket si la cumpararea produselor de panificatie:
Cand cumparati din supermarket-uri:
- Acordati o atentie deosebita cand cumparati produse alimentare asupra modului de prezentare a ambalajului; in cazul in care ambalajul este bombat sau prezinta deformari inseamna ca produsul nu mai prezinta deplina siguranta pentru consumator;
- Acordati atentie deosebita conditiilor de depozitare atat in magazinul de desfacere cat si la domiciu;
- Solicitati vanzatorului, in cazul in care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, sa va arate eticheta produsului pentru a analiza compozitia si, mai ales, incadrarea in data durabilitatii minimale;
- Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
- Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale/data limita de consum modificata sau depasita;
- La cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
- Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.
Cand achizitionati produse de panificatie:
- Acordati o atentie deosebita cand cumparati paine si produse de panificatie asupra modului de comercializare, cu privire la conditiile igienico-sanitare din magazin si ale personalului de servire;
- Refuzati painea si produsele de panificatie care prezinta aspect de vechi;
- Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
- Refuzati produsele preambalate care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;
- Verificati afisarea denumirii furnizorului de paine, denumirea produselor si pretul de vanzare cu amanuntul al acestora, exprimat in lei/kg si lei/bucata, pentru a putea lua cea mai buna decizie la cumpararea produselor.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro