Dupa 16 ani Florin Niculescu concerteaza acasa

Asociaţia Culturală TURN, împreună cu Asociaţia PARUDIMOS anunţa participarea artistului de renume mondial Florin Niculescu la prima ediţie International Romani Art Festival organizat la Timişoara în perioada 31 august – 6 septembrie 2007.
Florin Niculescu este un muzician valoros şi foarte apreciat pe scenele europene şi mondiale de jazz şi nu numai.
Sonoritatea originală şi limbajul muzical pe care Florin l-a dezvoltat de-a lungul anilor au facut pe unii dintre cei cei mai mari artişti să facă apel la talentul său: Charles Aznavour, Henry Salvador, Guy Marchand, Roberto Alagna.
În 2000, pentru înregistrarea discului Gipsy Ballad, Florin Niculescu a fost ales cel mai bun muzician de jazz la festivalul Midem de la Cannes, un fel de Oscar pentru muzicieni, discul fiind declarat cel mai bun disc al anului.

În 2001 formează alături de cunoscutul chitarist Birelli Lagrené Gipsy Project, formaţie care se bucură de un succes mondial fără precedent: 500 de concerte în perioada 2001-2003, înregistrarea concertului live pe suport D.V.D. Jazz a Viene fiind vândută în 150.000 de exemplare.
Florin Niculescu s-a născut pe 8 februarie 1967 într-o familie de romi, toţi muzicieni profesionişti. Tatăl său, violonistul Corneliu Niculescu, a colaborat mai multi ani cu cunoscutul naist G.Zamfir, fiind totodată dirijorul formaţiei Ciocîrlia. La vârsta de 6 ani Florin este admis la Academia de Muzică “G. Enescu”. La sfârşitul anului 1991 Florin se stabileste la Paris. Afinitatea spirituală pentru marele violonist Stephane Grapelli nu a încetat niciodată pentru Florin, ba chiar s-a aprofundat, cu trecerea timpului fiind considerat adeptul cel mai fidel al acestuia.
Stilul muzical pe care Florin Niculescu vrea să-l prezinte în International Romani Art Festival este curentul muzical Jazz Manuche (jazz ţigan) creat de doi din cei mai populari artişti ai secolului XX: Django Reinhardt şi Stephane Grapelli, pionierii jazzului francez. Pentru această ocazie, Florin invită pe Christian Escoudé, unul din cei mai mari reprezentanţi ai acestui stil. Participă, de asemenea, Christophe Lartieux – ghitară, Jean Philippe Viret – contrabas, Bruno Ziarelli – tobe.
Totodată, în perioada 2007-2008 se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Stephane Grapelli. Spectacolele care vor celebra acest eveniment se vor desfăşura în cele mai prestigioase săli de concerte din lume: 13 septembrie 2007 – Theatre des Champs Elysees, Franţa; 8-21 octombrie teatrul din Kristiansand Symphony Orchestra, Paris; 4 ianuarie 2008 – Sala Pleyel, Paris; 24 ianuarie 2008 – Carnegie Hall, New-York.