Dunarea si Delta vin la Bucuresti

iunie 29, 2012

De Ziua Dunarii, Asociatia Salvati Dunarea si Delta invita bucurestenii sa “savureze Dunarea si Delta” la cea de-a patra editie a Festivalului gastronomic si eco-cultural “D’ale Gurii Dunarii”, care va avea loc in curtea Muzeului National al Taranului Roman. Prima editie “de Bucuresti” a festivalului da ocazia publicului ca pe 29 si 30 iunie 2012 sa asiste la tradiţionala intrecere culinara a comunitaţilor din Delta si la momente artistice, ateliere de impletituri traditionale, demonstratii de gatit, vanzare de produse locale, standuri ale ONG-urilor de protectie a mediului.

Festivalul-concurs de tradiţie culinara “D’ale Gurii Dunarii”, aduce laolalta bucatari iscusiţi din opt comunitaţi din Delta Dunarii (Mahmudia, Mila 23, Pardina, Crisan, Letea, Chilia Veche, Jurilovca si Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania), care se vor intrece in prepararea bucatelor tradiţionale specifice, pe baza de peste din Dunare si Delta, legume proaspete si mirodenii.

Juriul, alcatuit din Ioana Craciunescu, Laura Sgarcitu, Razvan Cucui si Vintila Mihailescu, va degusta bucatele preparate si va stabili castigatorii premiilor puse in joc: Marele Premiu Coca-Cola, in valoare de 1.500 de euro, Premiul Special Ursus Breweries, de 1.000 de euro, Premiul Presei - Radu Anton Roman, oferit de Juriul Presei, in valoare de 700 de euro, si cele cinci premii-mentiune a cate 100 euro. Premiul Presei va fi jurizat de Andreea Gramosteanu (Prima TV), Liviu Mihaiu (Radio Guerrilla) si George Butunoiu (restograf.ro).

Pe parcursul celor doua zile de festival, curtea Muzeului National al Taranului Roman, sos. Kiseleff nr. 3 (Intr. Monetariei), va imprumuta din aerul si aspectul Deltei si va gazdui:
- workshop-uri si demonstratii de impletituri traditionale: stuf, papura, tesaturi la razboi – Atelierul de la Mahmudia si Atelierul de tesaturi din Braila;
- standuri cu produse locale: zacusca de peste, salata de icre, peste afumat si marinat, branzeturi, mezeluri, vin ecologic, obiecte impletite din papura, miere, dulceata;
- concerte si dansuri traditionale, cat si fusion-uri intre ansamblurile locale si Norzeatic si DJ Vasile; concert Romano ButiQ;
- standuri ale ONG-urilor de protectie a mediulu;

Cu ocazia evenimentului, organizatorii si partenerii isi doresc sa puna in valoare Dunarea si Delta prin intermediul comunitatilor care traiesc in aceste zone si a multitudinii de traditii care acestea le reprezinta. Serbarea celor doua ecosisteme este un prilej de a demonstra nevoia de protectie si promovare a coabitarii pasnice dintre natura si om.

Ziua Dunarii este sarbatorita anual, pe 29 iunie (data ce marcheaza semnarea la Sofia a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea, in anul 1994), la propunerea ţarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunarea (ICPDR).
In acest an, aproape 81 de milioane de persoane din tarile danubiene sunt invitate ia parte din cea de-a noua aniversare a Zilei Dunarii. Aflat in continua expansiune, aceasta a devenit cel mai mare festival al raurilor din lume. Obiectivul principal al Zilei Dunarii este de a implica oamenii si de a accentua legaturile dintre state, precum si interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei. (www.danubeday.org)

Evenimentul este o iniţiativa a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunarea (ICPDR), a Asociaţiei Salvaţi Dunarea si Delta (SDD) si a Ministerului Mediului si Padurilor, cu susţinerea Coca Cola, Ursus Breweries, Metro, Rin si Cora.

Parteneri media: Radio Guerrilla, PVTV, Radio Romania Actualitaţi, Radio Antena Satelor, Radio Romania Cultural, Radio France Internationale - Romania, Bucataria pentru toti, Good Food, Dilema Veche, Formula AS, Kamikaze, BeWhere, Tataia, Decat o Revista, OrasulM.eu, 365.ro si Green report.

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro