Dunarea (Coridorul VII de transport European) mod de transport ecologic si eficient din punct de vedere economic

iunie 30, 2010

Cu ocazia zilei Dunarii (29 iunie) AJDJ Galati subliniaza inca o dat rolul economic si social foarte important Dunarii atat la nivel European cat mai ales pentru Romania. Din punct de vedere economic potentialul de transport al Dunarii este foarte mare nefiind exploatat decat la o capacitate de redusa. Este si motivul pentru care Dunarea are o importanta strategica pentru Comisia Europeana, sustinandu-se dezvoltarea accentuata a conceptului de transport pe apele interioare (IWT inland water transportation) ale Europei, Dunarea avand cel mai mare potential.

Despre Dunare
Ziua Dunarii 29 iunie, fost instituita in 1994 de catre Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR). Dunarea si afluentii sai formeaza unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. De milenii, fluviul Dunarea a jucat un rol crucial in dezvoltarea politica, socio-economica si culturala a Europei Centrale si de Sud-Est. Este cel mai international bazin hidrografic din lume, acoperind 817,000km2, 1/3 din Europa si traversand 11 tari. Dunare parcurge 2.845 km: din Muntii Padurea Neagra din Germania si pana in Delta Romaniei/Ucrainei, asigurand legatura dintre cei peste 81 de milioane de locuitori din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Moldova si Ucraina.

Despre proiectul NEWADA
Proiectul NEWADA are ca scop cresterea eficientei Dunarii in calitate de Coridor VII European de Transport prin intensificarea cooperarii intre Admnisratiile de cale Navigabila in vederea promovarii navigatiei interioare ca mod de transport ecologic si eficient din punct de vedere economic.

Despre AFDJ
Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati indeplineste functia de autoritate de cai navigabile pe sectorul romanesc al Dunarii de la intrarea in tara la km 1.075 pana la iesirea in Marea Neagra, pe bratul Sulina, in rada Sulina, pe bratele navigabile ale Dunarii, Borcea, Bala, Macin, Valciu, Caleea, pe bratul Chilia cu bratele secundare, pe bratul Sfantul Gheorghe cu canalele de rectificare si pe bratele secundare ale Canalului Sulina, denumite Dunarea Veche.

Despre programul SOUTH-EAST EUROPE
Obiectivul global al Programului de Cooperare Transnaționala SEE este de a mbunatați in regiunea Europei de Sud-Est procesul de integrare teritoriala, economica și sociala și de a contribui la creșterea coeziunii, stabilitații și competitivitații prin dezvoltarea de parteneriate transnaționale și acțiuni comune n probleme de importanța strategica.

Pentru detalii: www.danaubeday.org, www.newada.eu, www.afdj.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro