Poliţişti din cadrul IPJ Brăila au efectuat, pe 13 august, verificări la depozitul unei societăţi comerciale situat în incinta zonei portuare a orașului Brăilă, ocazie cu care au fost descoperite 29 de tone azotat de amoniu, depozitate în aer liber, în condiţii necorespunzătoare, ambalate în 58 de saci, de 500 de kilograme fiecare.
Ca urmare, polițiștii au decis deschiderea unui dosar penal și continuare cercetările privind neregulile descoperite, arată IPJ Brăilă, citat de Agerpres.
Mai exact, anchetat continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării", respectiv, „nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate".
Autoritățile române au efectuat în ultimele săptămâni verificări ample ca urmare a exploziei devastatoare din portul din Beirut, eveniment care a ilustrat riscul generat de manevrarea și depozitarea unor astfel de substanțe.
La 4 august,în Beirut, o cantitate de circa 2.700 te tone de nitrat de amoniu a provocat moartea a cel puţin 200 de persoane şi rănirea a cel puţin 6.000. Mulţi au rămas pe drumuri în urma exploziei provocate de cele peste 2.700 tone de nitrat de amoniu, aflat de ani buni în port.
Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost confiscate, după controale făcute de polițiști în toată țara. Cea mai mare cantitate indisponibilizată a fost din Portul Constanța Sud Agigea, aproape 5.000 de tone.
În perioada 12-14 august au fost efectuate 51 de controale la agenți economici și au fost constatate 11 infracțiuni de nerespectare a regimului protecției mediului, fiind indisponibilizate 8.453,52 tone azotat de amoniu, precum și 300 litri de deșeuri.
În portul Constanţa se află depozitată o cantitate de aproximativ 26.000 tone de nitrat de amoniu, dar în opinia premierului Ludovic Orban nu există niciun pericol, deoarece autorităţile române respectă cu stricteţe regulile europene referitoare la deplasarea materialelor periculoase.
Orban a vorbit despre acest lucru după ce presa şi autorităţile din România au început să se intereseze dacă Fabrica de îngrăşăminte Azomureş de la marginea Târgu Mureşului care fabrică între altele şi îngrăşământ pe bază de nitrat de amoniu identic cu cel ce a explodat la Beirut, respectiv şi de faptul dacă şi în ce măsură materialele periculoase depozitate şi manevrate în port constituie un pericol pentru populaţia oraşului Constanţa.
Direcţia porturilor maritime din România a comunicat joi că în momentul de faţă în portul Constanţa se află depozitate aproape 26.000 tone de nitrat de amoniu – aproximativ de 10 ori mai mult decât a explodat la Beirut. Materialele sunt manevrate şi depozitate temporar de cinci societăţi care au aprobarea autorităţii de protecţie în faţa dezastrelor şi respectă reglementările europene. Conform celor comunicate de direcţia respectivă actuala cantitate depozitată poate fi apreciată drept una medie. De la începutul anului în portul Constanţa s-au încărcat în nave maritime şi fluviale peste 87.000 tone de nitrat de amoniu – a relatat MTI în plus faţă de lista realizată de BBC.
În mai 2004 a avut loc la Mihăileşti o explozie a unui camion care transporta 20 tone de nitrat de amoniu. Printre victime (18 morţi şi 13 răniţi grav) s-au aflat pompieri, ziarişti şi localnici care încercau să fure din îngrăşământul ajuns pe drum.
Joi a luat foc pe şoseaua care leagă Aradul de Timişoara un camion care transporta 24 tone de îngrăşăminte conţinând şi nitrat de amoniu. Pompierii au reuşit să stingă focul înainte ca acesta să fi cuprins şi încărcătura.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro