Șeful de secție de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Suceava s-a ales cu dosar penal deschis joi de procurorii Parchetului Judecătoriei Suceava.
Aceștia s-au sesizat din oficiu pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor după ce plângerea împotriva șefului de secție de la UPU, adresată conducerii spitalului, le-a fost trimisă.
Din dispoziția șefului de secție, spun procurorii, personalul medical a intrat în sectorul COVID-19 fără echipament de protecție.
„În fapt, s-a reținut că, la data de 20.04.2020, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, din dispoziția medicului șef de secție, personalul medical din cadrul acestei unități, care își desfășura activitatea în sectorul suspect COVID, nu a fost echipat corespunzător, respectiv cu mască FFP3, combinezon, ochelari, vizieră, cizme și mănuși chirurgicale, potrivit Ordinului 555/2020, respectiv 533/2020”, transmit procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
„În aceste condiții, se constată că nu au fost respectate măsurile dispuse în cadrul unității medicale, cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor şi a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanților, urmând ca cercetările să fie extinse şi sub aspectul săvârşirii altor infracţiuni şi al lămuririi cauzei sub toate aspectele.
Menţionăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal care nu înfrânge principiul prezumţiei de vinovăţie”, se mai spune în documentul citat.
Spitalul din Suceava este cea mai afectată unitate medicală din România de coronavirus, după ce sute de cadre medicale și pacienți s-au infectat cu SARS-CoV-2, soldate cu zeci de decese și cu decesul unui ambulanțier. Totul a început cu decizii controversate de management, luate de directorul medical al spitalului, Mircea Macovei, el însuși infectat cu coronavirus, care urmează să revină la serviciu în aceste zile. Acesta și-a chemat subordonații la serviciu, indiferent dacă erau sau nu infectați cu SARS-CoV-2, invocând un fals ordin de ministru.
Joi, premierul Ludovic Orban i-a transmis ministrului Sănătății să nu permită revenirea sa la serviciu.
După declanșarea focarului de coronavirus, soldat cu decese în masă ale pacienților, conducerea spitalului a fost preluată de medici militari.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro