Președintele american a anunțat marți seară că va înceta să finanțeze Organizația Mondială a Sănătății pentru că „a eșuat în misiunea sa de bază”, ca răspuns la focarul de coronavirus.
Donald Trump a acuzat că organizația a promovat propaganda Chinei privind virusul ceea ce a condus ca pandemie să fie mai extinsă decât ar fi trebuit.
„Ordon administrației mele să oprească finanțarea, cât timp se face o evaluare a rolului Organizației Mondiale a Sănătății în gestionarea greșită și acoperirea răspândirii coronavirusului", a declarat Trump la o conferință de presă susținută la Casa Albă.
Aproape 2 milioane de persoane au fost infectate la nivel global, iar circa 124.000 au decedat, de când virusul a început să se extindă la finalul anului trecut în China.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a afirmat că nu este momentul acum pentru o reducerea a resurselor OMS.
„Acum este momentul pentru unitate și pentru comunitatea internațională să lucreze împreună în solidaritate pentru stoparea virusului și a consecințelor sale nimicitoare", a afirmat Antonio Guterres.
Statele Unite este cel mai mare donatar la bugetul OMS, cu o contribuție de de peste 400 de milioane de dolari în 2019, circa 15% din bugetul instituției.
Premierul australian Scott Morrison a afirmat că înțelege criticile lui Trump la adresa OMS, în special sprijinul „inexplicabil" pentru redeschiderea piețelor unde animale sunt măcelărite și vândute precum cea din Wuhan de unde a pornit actuala pandemie.
„Dar acestea fiind spuse, OMS ca organizație mai face lucruri importante inclusiv aici în zona Pacificului și lucrăm îndeaproape cu ei. Nu vom arunca acum totul la gunoi, dar nici nu sunt imuni de la critici sau de la a face lucrurile mai bine", a arătat liderul guvernului de la Canberra.
Criticile la Trump la adresa OMS au pornit de la început lunii când liderul american a declarat că SUA ar putea să oprească temporar finanțarea către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), din cauză că a fost părtinitoare de partea Chinei în timpul pandemiei de coronavirus.
Donald Trump a arătat că OMS s-a plasat de partea Chinei de la începutul pandemiei, alimentând o poziție a organizației mondiale care a pus China „în centru”.
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat, încă de dinainte de declararea pandemiei de coronavirus, că nu are încredere în raportările Chinei și a precizat că în afară de o delegație de la OMS, regimul comunist nu a primit echipe de experți străini, care se oferiseră să ajute .
OMS a sărit în apărarea Chinei încă din luna ianuarie, când a acceptat, în ciuda avertismentelor venite din Taiwan, că boala Covid nu ar fi contagioasă. A preferat să susțină, până la mijlocul lunii ianuarie, varianta statului comunist, care afirma că nu se transmite de la om la om.
A existat o intervenție explicită din partea OMS, prin directorul său, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a cerut ca noul coronavirus să nu fie numit virusul chinezesc sau virusul din Wuhan. Proaspăt întors din China, unde s-a întâlnit cu liderul țării și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, Ghebreyesus a spus că este dezamăgit de stigmatizarea pe care o observă. „Stigmatizarea, să fiu sincer, este mai periculoasă decât virusul. Este cel mai periculos dușman”, spunea șeful OMS în ianuarie.
Tot la întoarcerea din China, liderul organizației mondiale a uimit prin laudele pe care nu s-a limitat să le ridice la adresa autorităților comuniste chineze. El s-a arătat „impresionat, până dincolo de cuvinte”. „Am fi văzut mai multe cazuri și decese în afara Chinei dacă nu ar fi fost eforturile Guvernului chinez de a proteja propriii cetățeni și oamenii din lumea întreagă, spune Ghebreyesus la 31 ianuarie, când erau deja mii de cazuri răspândite înafara Chinei.
Liderul OMS a lăudat, de asemenea, și „viteza cu care China a izolat și împărtășit schema genomului coronavirusului cu toată lumea”, or, din această perspectivă, Ghebreyesus a ignorat faptul că autoritățile de la Beijing au închis a doua zi laboratorul din Shanghai care a comunicat pe site-ul său componența genetică a ARN-ului noului coronavirus. Iar echipa ce cercetători a făcut public genomul pe 15 ianuarie, după ce a așteptat aprobarea conducerii de stat, pe care nu a primit-o, potrivit relatărilor ziariștilor din Hong Kong.
La câteva zile după vizita liderilor săi în China, OMS a anunțat, la 3 februarie, deși recunoscuse că există riscul răspândirii virusului, că nu este nevoie de întreruperea zborurilor și a călătoriilor înspre și dinspre China. Deși SUA au oprit zborurile, nu același lucru l-au făcut țările europene, de pildă, care abia când Italia a devenit epicentrul coronavirusului și-au limitat și apoi sistat cursele către China.
Pandemia de coronavirus a fost declarată de către OMS la 11 martie, când Europa devenise focarul de Covid-19, când se depistaseră prin testare 118.000 de cazuri și 4.291 de decese, dintre care doar în Italia erau deja 15.000 de oameni infectați. Între timp și într-o lună de zile, coronavirusul raportat de China în ultima zi a anului trecut a fost depistat la 1, 4 milioane de oameni și a furat peste 82.000 de vieți.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro