Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat luni, la Casa Albă, că reduce la 25.000 numărul soldaţilor americani staţionaţi în Germania, acuzând Berlinul că nu respectă ținta de cheltuieli cu apărare a NATO și că profit de Statele Unite când vine vorba de comerț, scrie agenția Reuters.
„Vom reduce numărul soldaţilor la 25.000", a declarat Donald Trump. El a mai spus că trupele din Germania impun un „cost extraordinar pentru Statele Unite".
Liderul administraţiei de la Washington a acuzat Germania că a tratat incorect Statele Unite în ce priveşte comerţul.
„Aşa că dacă facem rău comerţului, facem rău şi NATO", a mai afirmat preşedintele american, acuzând şi alte ţări că, de asemenea, profită, dar „cel mai rău profitor este Germania".
Guvernul de la Berlin a anunţat săptămâna trecută, după o perioadă de speculaţii, că a fost informat de Washington în legătură cu reducerea numărului de trupe americane staţionate pe teritoriul Germaniei.
În prezent, în jur de 34.500 de militari americani locuiesc împreună cu familiile în cele 21 de baze americane de pe teritoriul german. Efectivele pot atinge 52.000 de membri cu ocazia unor rotaţii sau manevre.
Reducerea cu 9.500 a trupelor reprezintă o mustrare importantă oferită unuia dintre cei mai apropiați parteneri economici și ar putea eroda credința într-unul din pilonii securității europene postbelice: că forțele americane vor apăra membrii alianței împotriva agresiunii ruse.
Până în prezent, nu era clar dacă intenția declarată de Donald Trump, care a apărut pentru prima dată în rapoartele mass-media pe 5 iunie, va deveni realitate în contextul criticilor din partea unora dintrre republicanii președintelui care au susținut că o reducere trupelor ar fi un cadou pentru Rusia.
Speculaţia că administraţia Trump ar putea retrage trupele din Germania - care găzduieşte cea mai mare desfăşurare militară americană din Europa - a circulat mult timp. Fostul ambasador al SUA în Germania Richard Grenell a ameninţat despre o astfel de retragere anul trecut. Într-un interviu acordat dpa, el a spus că este „jignitor" că factura pentru desfăşurarea pe teritoriul Germaniei trebuie plătită de contribuabilii americani, în timp ce „germanii ajung să-şi cheltuiască surplusul pentru programe naţionale".
Relațiile Germaniei cu Statele Unite ar putea intra în criză, pe fondul ideii retragerii trupelor americane staționate în această țară, care a găzduit în timpul războiului rece cele mai importante baze militare ale SUA din Europa. Coordonatorul guvernului german pentru relaţiile transatlantice, Peter Beyer, a avertizat, la începutul lunii iunie, că planurile Statelor Unite de a retrage mii de soldaţi din Germania ar putea deteriora semnificativ relaţiile germano-americane:
„Relaţia germano-americană ar putea fi grav afectată de o astfel de decizie a preşedintelui american".
Eventuala retragere a soldaților americani din Germani se suprapune și peste discuțiile mai vechi, dar amplification recent sub presiunea social-democraților (SPD) din Bundestag, conduși de președintele Rolf Mützenich de a scoate „bombele americane din țară”.
Germania are 20 de bombe nucleare americane B61 depozitate la baza aeriană Büchel din statul Renania-Palatinat.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat în toiul acestor discuții că aliații trebui să-și menițină angajamentele:
„Dacă NATO își vede propriul factor de descurajare nuclear în primul rând ca pe un instrument politic, Rusia și-a integrat hotărât arsenalul militar în strategia ei militară”, a scris șeful NATO, invocând faptul că Rusia deja a „amenințat aliați precum Danemarca, Polonia și România cu lovituri nucleare”.
Ministra germană a apărării Annegret Kramp-Karrenbauer a criticat și ea SPD pentru că a cerut scoaterea armelor nucleare americane din țară:
„Atât timp cât există arme nucleare [la] state care nu vor să facă parte din comunitatea noastră de valori, noi trebuie să avem o poziție de negociere puternică”, a declarat Karrenbauer, adăugând că: „capacitatea de descurajare a aranjamentului de împărțire nucleară servește acestui scop. Cei care vor să renunțăm la el ne subminează securitatea.”
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro