DON JUAN & FAUST in regia lui Alexander HAUSVATER

La Opera Nationala din Bucuresti, Events, Teatrul Maghiar din Timisoara si Centrul Cultural al Republicii Ungare la Bucuresti, au onoarea sa prezinte premiera nationala a spectacolului: DON JUAN & FAUST realizat pe baza unui text de Christian Dietrich Grabbe in regia lui Alexander HAUSVATER. Scenografia: Florilena POPESCU, Coregrafia: Hugo WOLFF, Compozitor: Vlaicu GOLCEA, Voce: ÉDER Enikő, Violoncel: Alexandra GUTU. Regizorul Alexander HAUSVATER, este originar din Romania, dar a emigrat in Israel, studiile teatrale facandu-le in Irlanda, dar actualmente traind in Canada si lucrand peste tot in lume.

La inceputul anilor 90,regizorul Alexander Hausvater, a utilizat, solutii de teatru agresiv, contrar normelor timpului, in spectacolul „Au pus catuse florilor” la Bucuresti, fiind astfel considerat un provocator al societatii pudice prin folosirea nudului scenic.
“Goliciunea” spectacolului Don Juan si Faust este inevitabila si deloc gratuita, aceasta surprinzand existenta fragila, lipsita de protectie si aparare intr-un mod delicat, cu bun gust si rafinament artistic.
Spectacolul lui Hauswater, Don Juan si Faust, abunda in imagini minunate, avand o constructie consecventa si o conceptie care ofera trairi zguduitoare.
Societatea utopica prezentata in spectacol este formata in exclusivtate din femei si chiar daca intre ele gasim si doi barbati, in aceasta lume minimalizata pasiunile si riscul dispar prin excluderea luptei intersexuale, ca rezultat al echilibrului realizat artificial, ducand la transformarea tuturor in niste personaje neutre si plictisitoare. In acest moment, autorul initializeaza insa un nou experiment, prin aducerea pe scena a celor doi barbati goi, inchisi in custi separate, considerati a fi niste relicve si care prin umanizare, se vor transforma in doua din cele mai cunoscute simboluri ale culturii: Don Juan si Faust. Cercetatorii androgini ai societatii utopice vor fi ajutati de catre cei doi sa regaseasca identitatea sexuala si instinctele ce pana acum fusesera reprimate, iar intr-un sfarsit, sa poata elibera societatea de orice inhibitie. Datorita faptului ca femeia este generata de barbat (conform traditiilor biblice), cercetarea poate aduce descoperiri neasteptate in explorarea tainelor periplului continuu dintre suflet şi trup dezvaluind ca erosul si ludicul exista dinainte.
Aceasta fiind de fapt si concluzia spectacolului Don Juan si Faust realizat de Hauswater.Iar celebra replica a lui Faust: „Omul este demn de mila” va continua sa ne parjoleasca sufletele si ne emotioneaza profund si dupa terminarea spectacolului.

Acest spectacol rascolitor şi incantator al Teatrului de Stat Csiky Gergely merita vazut în data de 13 Noiembrie, ora 20 la Opera Nationala Bucureşti .

Biletele s-au pus in vanzare la casieria Operei Nationale, Bd. Kogălniceanu, nr. 70-72.
Durata spectacolului prezentat in limba maghiara si tradus simultan in limba romana este de aproximativ 105 minute, fara pauza. Rezervari de bilete se pot face la agentia de bilete a operei între orele 10.00-13.00, 14.00-19.00.
Telefon 313.18.57. Preţ întreg 20 RON , preţ redus 10 RON. (Events)