Doi profesori din Romania, castigatori in competitia Premiilor Europene eTwinning 2011 Print

martie 18, 2011

15.000 de proiecte colaborative derulate in acest an scolar in Europa, peste 300 selectate si inscrise in competitie, numai 8 categorii de premii cu un singur proiect castigator. in prezenta oficialilor de la Comisia Europeana, Romania urca pe podium in cadrul Conferintei anuale eTwinning (31 martie 2 aprilie 2011) la categoriile - Matematica si stiinte si Proiecte in limba franceza - cu doua dintre cele mai bune exemple de practici de colaborare cu suportul Tehnologiilor Informatiei si Comunicarii. Actiunea eTwinning este o componenta a Programului invatare pe tot parcursul vietii al Comisiei Europene. La nivel european, Actiunea este implementata de European Schoolnet - un consortiu format din 31 de ministere ale educatiei. in Romania, Ministerul Educatiei a desemnat Centrul pentru Inovare in Educatie TEHNE sa coordoneze implementarea Actiunii eTwinning, in parteneriat cu Institutul de stiinte ale Educatiei.

Premiile Europene eTwinning se afla in 2011 la cea de-a 6-a editie si, ca in fiecare an, isi propun sa aprecieze cu distinctia specifica celei mai mari competitii de proiecte educationale colaborative din Europa, proiecte remarcabile realizate in colaborare de cei peste 126.000 de profesori din Europa si elevii lor, inscrisi pe platforma eTwinning.net.
in Romania, peste 7.600 de cadre didactice din peste 4.600 de scoli inscrise pe platforma se implica anual in parteneriate educationale si proiecte de colaborare cu institutii de educatie din Europa. Astfel, au acces la comunicare si cooperare cu alti colegi europeni, la transfer de practici inovative, la noi oportunitati de valorificare a tehnologiei informatiei si comunicarii in procesul didactic. Foarte importanta este si apartenenta la comunitatea europeana a cadrelor didactice, in care profesorii romani au demonstrat competenta, seriozitate si creativitate, fiind prezenti an de an pe podiumul competitiei de proiecte. in 2011, doua premii europene vor fi aduse in Romania de prof. Irina Vasilescu, scoala nr. 195 Bucuresti, si de prof. Georgeta Badau, Colegiul National Horea Closca si Crisan, Alba Iulia.

Proiectul "Maths in Wonderl@and", castigator al Premiului "Matematica si stiinte" este, asa cum spune prof. Irina Vasilescu,
incercarea incununata, iata, cu succes, de a transforma perceptia elevilor nostri despre ora de matematica. Dincolo de materia obligatorie in orar, pentru multi infricosator de riguroasa si de precisa, matematica poate deveni, cu suportul noilor tehnologii, un spatiu al imaginatiei si al creativitatii, o calatorie plina de experiente noi, de descoperiri utile si mai ales de noi tovarasi de aventura, ei insisi, prin experienta culturala diferita, un nou coridor de invatare si dezvoltare. Programul eTwinning reuseste de fapt aceasta frumoasa apropiere, anuland distanta - prin instrumente educationale web-based - intre stiinta si realitatea cotidiana, intre mediul online si cel offline si mai ales intre tinerii cetateni ai Europei care au sansa sa se cunoasca, sa se descopere lucrand impreuna si sa-si defineasca o identitate unitara.', declara Irina Vasilescu, initiator al proiectului, cadru didactic la scoala Nr. 195 din Bucuresti.
Proiectul "Lectures partages", castigator la categoria "Proiecte in limba franceza", este un exemplu de colaborare, de impartasire de experiente si de invatare intre egali.

O prejudecata care pare sa functioneze perfect in spatiul educativ romanesc (si nu numai) este aceea ca elevii de astazi nu mai citesc. Dar nu cumva aceasta criza a lecturii care le provoaca frisoane parintilor si educatorilor autohtoni sau de oriunde se datoreaza pur si simplu unei schimbari a modalitatilor si a suporturilor de lectura ? Eu cred ca da. Tinerii citesc, dar citesc altfel. Au desacralizat lectura, transformand-o din alfa si omega formarii intelectuale, intr-un act obisnuit al unui cotidian in care textul, sunetul si imaginea coexista. Tinerii cititori nu-si mai soptesc impresiile de lectura, le imbraca in biti si pixeli si le trimit fara mila sau teama in arena Internetului., ne spune Georgeta Badau, profesor de limba franceza la Colegiul National Horea Closca si Crisan din Alba Iulia si unul dintre cei doi coordonatori ai proiectului castigator .

Ceremonia de decernare a premiilor eTwinning din acest an va avea loc in prima zi a Conferintei Europene eTwinning, care se va desfasura la Budapesta, in perioada 31 martie 2 aprilie 2011 si va reuni oficiali ai Comisiei Europene, personalitati publice din sectorul educational european, cadre didactice si elevi, pentru acestia din urma fiind organizate sesiuni practice si ateliere de dezvoltare a competentelor digitale, de utilizare a noilor instrumente si tehnologii, elearning si participare in proiecte colaborative, urmarind cresterea interactiunii si comunicarii la nivel european, in perspectiva imbunatatirii educatiei.
Centrul pentru Inovare in Educatie - TEHNE, coordonator al Actiunii eTwinning in Romania, apreciaza rezultatele programului in tara noastra si implicarea cadrelor didactice in aceste actiuni care pot influenta semnificativ calitatea, atractivitatea si eficienta activitatilor, instrumentelor si materialelor de invatare la nivel de sistem. Perspectiva unui sistem de invatamant performant si actualizat, bazat pe tehnologii inovatoare, reprezinta de fapt directia in care se indreapta eforturile echipei de experti ai Centrului TEHNE, iar Actiunea eTwinning este doar unul dintre demersurile de impact desfasurate la nivel european si national de catre organizatie.
Despre Actiunea eTwinning
eTwinning este o initiativa a Comisiei Europene, lansata in 2005, cu scopul initial de a facilita parteneriatele intre institutii de invatamant preuniversitar din Europa. Ulterior, scopurile actiunii s-au consolidat, platforma etwinning.net devenind o comunitate a scolilor din Europa, reunind peste 126.000 de cadre didactice din peste 86.000 de scoli.
incepand din octombrie 2007, actiunea eTwinning a fost implementata si in Romania. Pana in martie 2011, peste 7.600 de cadre didactice din Romania din aproximativ 4.600 de institutii de invatamant s-au inscris pe platforma eTwinning. Numarul proiectelor in care au participat cadrele didactice din tara noastra a fost de peste 3.000.
in Romania, actiunea eTwinning este coordonata de Centrul pentru Inovare in Educatie (www.tehne.ro), in parteneriat cu Institutul de stiinte ale Educatiei (www.ise.ro).

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro