Doctorul Musta: Îmi este frică să nu ajungem în situația Italiei

iulie 28, 2020

Medicul Virgil Musta, șeful secției Boli Infecțioase II de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, aflat de cinci luni în prima linie a combaterii pandemiei cu noul coronavirus, se teme că România va ajunge în situației Italiei, țară care a fost epicentrul infectărilor cu coronavirus din Europa.

El s-a referit explicit la acea parte din populație care nu mai dorește să respecte regulile pentru a le putea permite medicilor și autorităților să țină pandemia sub control.  

„Dacă acum cinci luni am fost speriați pentru că aveam foarte multe necunoscute legate de boală, dar măsurile luate au fost foarte eficiente și s-a ținut pandemia sub control, acum, la cinci luni, o parte din populație nu mai dorește să respecte regulile pentru a putea ține pandemia sub control. După o perioadă în care toată lumea spera că încetul cu încetul numărul de cazuri se va stinge în România, numărul a crescut. În Timiș, spitalul (locurile dedicate pacienților cu Covid la Spitalul Victor Babeș – n.r.) este plin, au intrat în acțiune spitalele suport, CFR, Dermatologie, Militar (la stadionul CFR), se pare că în curând nu vom mai avea locuri în aceste spitale. Secția de Terapie Intensivă este plină. Aceste lucruri creează o situație gravă”, a declarat doctorul Virgil Musta pentru Timiș online. 

El deplânge apetitul oamenilor pentru teoriile conspiraționiste și lipsa de solidaritate a celor pentru care nevoia de a se distra prevalează în fața pericolului la care-și expun concetățenii. 

„A fost o perioadă dificilă, e un fel de refulare a oamenilor, sunt foarte mulți influențați de aceste teorii „conspiraționiste”, care nu fac decât rău. Soluția este să devenim din nou responsabili, să fim solidari unii cu alții. Din păcate, și societatea este divizată în două Românii – într-o Românie responsabilă, unii suferă prin spitale, și cealaltă care se distrează. Dacă acum se vor lua măsuri foarte eficiente, încă două săptămâni vom fi în pantă ascendentă. Atunci, în februarie, la început, îmi era frică că vom ajunge în situația Italiei, dar în momentul în care am ținut sub control pandemia am avut speranță, am fost foarte mândru de concetățenii mei, care au înțeles că se pot feri de această boală. Acum sunt din nou îngrijorat de ceea ce se întâmplă și îmi este frică că vom ajunge în situația Italiei”, a spus doctorul Virgil Musta.

Primul caz de Covid-19 a fost confirmat la Timișoara pe 28 februarie, o femeie de 38 de ani. Timișul a înregistrat până acum 1075 de cazuri de coronavirus, din care 61 sunt cazuri în ultimele 24 de ore.

Marți a fost a opta zi în care România a înregistrat peste 1000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, cu 33 de decese. Autoritățile discută posibilitatea de impunere a unor noi măsuri restrictive, precum purtarea măștilor și în spațiu deschis unde există aglomerație sau limitarea programului de funcționare a teraselor. Rata de pozitivare a atins luni recordul de 14,5%, pentru ca marți să scadă la 5,44%. 

Președintele Societății Române de Epidemiologie și reprezentantul țării noastre la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), medicul Alexandra Rafila spune că în două-trei săptămâni trendul pandemiei ar putea fi inversat dacă s-ar produce o revigorare a măsurilor de protecție individuală și a spus că oamenii sunt singurii care pot face asta prin simpla respectare a regulilor.  

„Faptul că nu am avut practic niciun soi de tendință de scădere în ultimele două-trei săptămâni mă face să cred că situația este destul de serioasă. Nu știu dacă sunt cele trei măsuri de relaxare și două weekenduri. Pur și simplu e vorba de o schimbare de atitudine și acolo trebuie să lucrăm destul de mult. Să avem un pic de spirit civic, să încercăm să îi convingem și pe ceilalți să utilizeze masca. Dacă devine o modă să porți mască – și aici avem de lucrat să devină o modă nu să nu porți masca, ci să porți masca – poate reușim să schimbăm lucrurile”, a declarat Alexandru Rafila duminică seară la Digi 24. 

Din 2 iulie, după decizia CCR care a asimilat internarea și carantinarea cu privarea de libertate cerând o lege în schimbul ordinului de ministru, zeci de mii de persoane au părăsit izolarea și carantina și s-au putut externa la cerere. În perioada vidului legislativ, cât PSD a tergiversat adoptarea legii carantinării, peste 4.000 de persoane s-au externat la cerere sau au refuzat internarea.  ​

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro