DNA îi răspunde lui Valer Dorneanu, care a cerut să se aplice fără comentarii deciziile CCR

iunie 4, 2020

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a oferit joi un răspuns președintelui Curții Constituționale după ce Valer Dorneanu a afirmat că „DNA trebuie să aplice legea şi trebuie să aplice şi deciziile Curţii Constituţionale, nu să le comenteze".

Într-un comunicat de presă, parchetul anticorupție transmite că „procurorii Direcției Naționale Anticorupție, inclusiv procurorul șef al Direcției, nu au comentat, contestat sau calificat în vreun fel activitatea Curții Constituționale a României și deciziile acesteia".

Valer Dorneanu criticase cu o zi înainte afirmația procurorului-șef DNA, Crin Bologa, care arătase că dezincriminarea abuzului în serviciu a dus la clasarea a 800 de dosare DNA, cu prejudicii de sute de milioane de euro.

Deranjat de declarația șefului DNA, Valer Dorneanu s-a întrebat, într-o declarație dată agenției naționale de știri, dacă nu cumva misiunea lui Bologa este cu totul alta și anume „să-şi mobilizeze procurorii ca să-şi exercite în bune condiţiuni de performanţă” și nu e a „califica activitatea” CCR, punând pe picior de egalitate dezincriminarea unei infracțiuni, făcută de CCR, cu achitarea dispusă de judecători.

„În aparițiile publice, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, la întrebarea unor jurnaliști, a identificat unele cauze care au dus la reducerea activității Direcției Naționale Anticorupție, în ultimii ani.

Printre aceste cauze, au fost enumerate neocuparea unor posturi de procurori cu funcții de conducere și execuție, plecarea unor procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, ca urmare a creșterii vechimii necesare numirii în funcția de procuror al Direcției Naționale Anticorupție de la 6 la 10 ani, scăderea numărului de sesizări din partea instituțiilor statului sau a persoanelor fizice/juridice private, reducerea competenței materiale a Direcției etc.

În același context, în cadrul unui interviu, cu precizarea, în mod expres, a faptului că nu se atacă și că se respectă deciziile Curții Constituționale, au fost identificate drept cauză a scăderii numărului de dosare trimise în judecată unele decizii ale Curții Constituționale a României, cum ar fi cea care a dus la dezincriminarea parțială a infracțiunii de abuz în serviciu​", a transmis, joi, DNA.

DNA mai arată că dovada respectării deciziilor judecătorilor constituționali stă chiar în închiderea celor 801 dosare penale și reamintește de prejudiciile uriașe pierdute odată cu închiderea lor.

„O dovadă clară a respectării și aplicării deciziilor Curții Constituționale a României de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție sunt și cele 801 soluții de clasare dispuse în dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro și 10.340.800 de dolari", mai arată DNA.

În final, DNA îi transmite președintelui CCR că, în comunicările sale publice, procurorul-șef Crin Bologa nu a uzitat de atacuri la persoană.

„Totodată, precizăm că Direcția Națională Anticorupție, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, nu au folosit ca instrument al comunicării publice atacurile la persoană și nu vor face acest lucru și asigură cetățenii că lupta anticorupție la nivel înalt va continua, în cadrul legal existent", conchide DNA.

Citește și:

Dorneanu, deranjat de explicațiile DNA privind consecințele financiare ale deciziilor CCR

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro