Diversiunea pe baza de amendamente

Comisia Speciala, boicotata de protestari si Campania Salvati Rosia Montana, isi arata adevarata misiune: cosmetizarea legii inaintea votului in Parlament. Presedintele Comisiei Darius Valcov a anuntat ca incepand de marti vor fi puse in discutie amendamentele aduse la proiectul minier de la Rosia Montana, iar invitat pentru a prezenta fiecare articol al proiectului de lege va fi initiatorul acestuia, ministrul Dan Șova.

Rolul formarii acestei comisii a fost inca de la inceput prelungirea discutiilor in jurul proiectului de lege in speranta ca protestatarii vor renunta la revendicari si manifestatiile isi vor diminua din intensitate. În plus, un proiect de lege amendat si aparenta unor prevederi mai putin grave le va permite promotorilor proiectului minier sa negocieze sprijinul politic necesar. Astfel, modificari de ordin mai degraba semantic ar putea induce ideea ca apectele necostitutionale ale legii au fost inlaturate, ca ni se prezinta un text de lege nou.

Atragem atentia reprezentantilor partidelor politice din Romania ca strategia amendamentelor este iluzorie. Este neindoielnic ca aceasta este doar un pas in identificarea si aplicarea de solutii favorabile companiei miniere de catre cercul puterii guvernamentale. Astfel, dupa strategia de discreditare a protestelor si de prelungire spre sfarsit de toamna a discutiilor Comisiei Speciale, acum se recurge la cea ce usor poate fi catalogata drept \’diversiunea pe baza de amendamente\’.

“Amendamentele la proiectul de lege neconstitutional sunt un nou demers inutil ce isi propune sa distraga atentia de rigorile legii pentru a nu putea fi anulat in instante. Este extrem de dezamagitor sa vedem cat de mult efort este necesar din partea clasei politicie actuale pentru aprobarea proiectului minier. Foarte multa energie este risipita pentru favorizarea interesului unei companii miniere private in detrimentul interesului propriilor cetateni”, a declarat Calin Capros, vicepresedinte Alburnus Maior.

“Șova si Ponta continua sa se prezinte drept \’salvatori\’ in conditiile incheierii celui mai dezatruos contract, in detrimentul Romaniei. Acest fiasco blatant sustinut cu insistenta de Uniunea Social Liberala este o insulta la adresa inteligentei tuturor celor ce urmaresc Campania Salvati Rosia Montana. Lipsa argumentelor celor doi si fuga lor de responsabilitate pentru asumarea paternitatii acestui demers de aprobare a proiectului minier pe baza de cianuri este o atitudine ce risca inutil stabilitatea economica si politica a tarii”, a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.