Distribuitorii de autoturisme controlati de MEC

Distribuitorii de autoturisme noi au obligatia de a prezenta date complete si exacte privind consumul de carburant si emisiile de CO2 specifice fiecarui tip de autoturism, in conformitate cu prevederile HG nr. 343/2004, initiata si promovata de Ministerul Economiei si Comertului.

Principalele prevederi constau in informarea cumparatorilor cu privire consumul de carburant si emisii specifice de CO2 pe fiecare model de autoturism nou prin aplicarea de etichete, editarea unui ghid disponibil in toate punctele de distributie a autoturismelor, afisarea specificatiilor in saloanele de prezentare si vanzare a autoturismelor, precum si completarea documentatiei promotionale ale modelelor de autoturisme noi.

Romania este semnatara Protocolului de la Kyoto al Conventiei – cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, adoptat in decembrie 1997, care prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, in perioada 2008 -2012, cu 8% fata de nivelul din 1989. In ceea ce priveste emisiile de CO2 generate de autoturisme, s-a impus necesitatea adoptarii unei strategii la nivel national pentru reducerea acestora prin imbunatatirea specificatiilor tehnice ale carburantilor.

Ministerul Economiei si Comertului a elaborat, pentru cel de al doilea semestru al anului 2005, un plan de informare publica cu privire la cadrul legislativ si institutional si la obligatiile ce revin operatorilor economici, in scopul orientarii consumatorilor inspre autoturisme cu un consum scazut de carburant si cu emisii reduse de CO2.

Reprezentantii MEC vor efectua in perioada urmatoare controale planificate la distribuitorii de autoturisme noi din principalele orase ale tarii pentru evaluarea modului in care sunt respectate cerintele actului normativ si sanctionarea acelor agenti economici care nu indeplinesc conditiile cerute de lege. Controlalele vor fi efectuate la cinci distribuitori din fiecare oras, fiind programate actiunii in Brasov, Cluj, Baia Mare, Iasi, Bucuresti, Timisoara si Ploiesti.