Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor (T.A.T.A.) invita reprezentantii mass-media sa asiste joi, 16 decembrie anul curent, incepand cu orele 9, la Palatul Parlamentului, la o sedinta istorica a Curtii Constitutionale a Romaniei, in care judecatorii vor analiza art. 1 din Codul Familiei si vor decide daca aceasta norma legala discrimineaza tatal si daca incalca prevederile constitutionale.
Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. a reusit sa implice Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) in campania de combatere a discriminarii tatalui in societatea romaneasca. Astfel, doi tatici (Bogdan Draghici – Presedintele T.A.T.A. si Alexandru Tudorache) au cerut Curtii de Apel Bucuresti (CAB) si Tribunalului Mun. Bucuresti (TMB) sa sesizeze CCR cu privire la exceptia de neconstitutionalitate vizand art. 1 alin. (2) si art. 38 alin. (4) din Codul Familiei. CAB si TMB au admis cererile celor doi membri T.A.T.A. si au cerut Curtii Constitutionale sa se pronunte cu privire la exceptia de neconstitutionalitate invocata. CCR este investita astfel in premiera cu sarcina de a combate un fenomen nociv pentru societatea romaneasca, iar decizia acesteia va fi istorica si va avea un efect benefic exceptional. In SUA, un demers similar a dat startul unei campanii federale de combatere a discriminarii tatalui in justitie, iar efectul imediat a fost reglementarea custodiei comune.
Art. 1 alin. (2) din Codul Familiei, considerat neconstitutional de catre T.A.T.A., stabileste ca “Statul apara interesele mamei si copilului si manifesta deosebita grija pentru cresterea si educarea tinerei generatii.”. Evident nelegal, neconstitutional si discriminatoriu la adresa tatalui, textul de lege permite mai ales magistratilor sa discrimineze tatal, sa-l trateze ca pe un parinte de rang inferior si sa ignore drepturile parentale ale tatilor care-si iubesc copiii si care doresc sa se implice in cresterea si educarea lor. Totodata, acest articol permite justitiei sa puna semnul “=” intre interesele mamei si interesul superior al copilului, ignorand astfel importanta relatiei tata-copil si oferta parentala superioara a multor tati.
T.A.T.A. constata cu regret ca discriminarea tatalui in unele spitale sau sectii pentru copii este inca un fenomen prezent si foarte nociv. CNCD a sanctionat deja cateva spitale pentru copii si cerceteaza alte unitati spitalicesti acuzate ca incalca grav drepturile pacientului minor si ale tatalui, ca ignora interesul superior al copilului, pe care il traumatizeaza deliberat. Multe unitati spitalicesti agreeaza prezenta tatalui doar in cazuri speciale si foarte rare si doar daca exista spatiu liber in rezerve platite. La “Matei Bals” actele medicale mentioneaza ca “prezenta mamei este strict necesara”, iar la “Alfred Rusescu” apare pe formulare rubrica CU/FARA MAMA. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) considera ca “practica de a interzice tatilor internarea cu minorul in spital are ca efect o grava incalcare a accesului la acordarea serviciilor de sanatate”.
Justitia romana si autoritatile publice ignora faptul ca in prezent cca 35 000 de tatici se afla in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani, ca si taticii sunt parinti care-si iubesc copiii si care stiu sa-i ocroteasca, ca cei doi parinti au drepturi si obligatii egale, fiind complementari si la fel de importanti pentru copiii lor. Informatii suplimentare se pot obtine pe www.t-a-t-a.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro