Institutul Naţional pentru Sănătate Publică a raportat la 30.04.2025, 33.635 de cazuri de rujeolă, din care 30 s-au soldat cu deces.
“Ne confruntăm cu o situație epidemiologică de mare risc, risc de transmitere a unor boli vaccinabile! Epidemiologii și specialiștii în sănătate publică au anumite criterii prin care încadrează, în funcție de niște incidențe locale. Din punctul meu de vedere, ca medic clinician infecționist, care văd cazuri, cred că am pășit pe această ușă, dar încadrarea științifică le aparține epidemiologilor. A fost declarată deja epidemie de rujeolă. Ne aflăm acum într-un vârf epidemiologic, iar România este pe un nefericit loc fruntaș. De ce? Pentru că, în ciuda faptului că numărul de cazuri a scăzut în perioada pandemiei, lumea a rămas la fel de nevaccinată. Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, una dintre bolile cu potențial de evoluție severă ale copilăriei și care beneficiază de un vaccin extrem de eficient. Ceea ce vedem acum este un număr de cazuri mare din cauza acestui grup mare de oameni nevaccinați”, a declarat pentru AGERPRES, dr. Simin-Aysel FLORESCU, manager al Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și tropicale “Dr. Victor Babeș”.
Medicul avertizează că din cauza scăderii numărului de persoane vaccinate, ne vom confrunta şi cu alte boli, care au lipsit o perioadă lungă, datorită vaccinării din anii trecuţi.
“Tusea convulsivă este, de asemenea, prezentă printre noi. Eu, ca studentă nu am văzut niciun caz de tuse convulsivă în anii 90, însă acum sunt pe toate drumurile și la adulți și la copii. În Europa de Vest încep să apară cazuri de difterie, multe sunt la emigranți, care nu au apucat să se vaccineze. Aceste cazuri se pot transmite într-o comunitate unde sunt persoane nevaccinate și așteptăm cu strângere de inimă aparția cazurilor de poliomielită, pentru că și aici nivelul de vaccinare este foarte jos, iar acest virus poliomielitic circulă în toată lumea acum”, a adăugat dr. Simin-Aysel FLORESCU.
Părinții sunt sfătuiți ca la apariția febrei, a erupției cutanate sau a diareei la copii, aceştia să se îndrepte către medicul de familie sau medicul specialist. De asemenea, specialiştii susţin vaccinarea copiilor ca fiind cea mai importantă măsură de imunizare în faţa acestor boli contagioase. (Autor: Marilena Gheorghiţă; Videojurnalist: Cătălin Soci; Montaj: Andrei Cârlan)
Sursa Youtube
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro