Directorul Hyundai a fost condamnat la 3 ani de inchisoare

Conform agentiei de presa AFP, directorul celei mai mari reprezentante Hyundai Motor din Coreea de Sud, a fost condamnat luni la 3 ani de inchisoare, pentru creerea unui fond de mai multe milioane de dolari destinat mituirii politicienilor si oficialilor.
Chung Mong-Koo, in varsta de 68 de ani, a fost gasit vinovat de submminarea increderii oficialilor si pentru extragerea a 96 de miloane de dolari in mod ilegal, actiune pe care Seul-ul a cotat-o drept “un act criminal in toata puterea cuvantului”.
Chung, unul dintre cei mai bogati coreeni, se afla in libertate asteptand un apel al curtii de justitie. “Evident ca suntem foarte dezamagiti de decizia curtii si este in intentia lui Chairman Chang sa faca apel,” a declarat Hyundai.
Avocatii sai au cerut clementa subliniind ca inchiderea lui Chung ar putea aduce mari pagube grupului Hyundai, al saselea producator de masini din lume, iar aceasta ar avea consecinte si asupra economiei tarii.
Grupul, care il are ca partener si pe Kia Motors, controleaza 70% din piata de masini si insumeaza 5,4 procente din productia globala a Coreei de Sud.
“Curtea nu il poate ajuta ci dimpotriva il gaseste responsabil de un fapt grav” a declarat judecatorul sef Kim Dong-Oh. “Si obiceiurile proaste ar trebui eradicate pentru a ajuta economia Coreei de Sud sa prospere.” a mai adaugat judecatorul. De asemenea, acesta a acceptat suspendarea acuzatiei indreptata catre alti trei executivi ai Hyundai Motor incluzandu-l pe vicepresedintele Kim Dong-Jin considerand ca acestia nu au facut altceva decat sa urmeze instructiunile lui Chung.
Profund uimit, Chung a refuzat sa comenteze decizia curtii insa un reprezentant Hyundai a catalogat decizia drept prea dura.
Coreea de Sud s-a lansat intr-o incercare de a reduce puterea marilor corporatii dupa criza financiara din anii 1997, 1998.
Cu toate acestea, liderii marilor afaceri au primit in trecut sentinte destul de blande.
“Speram ca de aceasta data curtea nu va mai repeta greseala de a fi indulgenta cu afaceristii corupti, reducandu-le perioada de inchisoare inainte de a primi o suspendare a sentintei din partea curtii de apel.” a declarat Park, secretarul oraganizatiei People’s Solidarity for Participatory Democracy.
Cho Chul, analist al Korea Institute for the Economy and Trade, considera ca sentinta “va avea un impact negativ asupra Hyundai Motor impiedicand corporatia sa-si imbunatateasca imaginea printre consumatori .“ “Fie ca le place sau nu, Chung joaca un rol decisiv in planurile de investitii ale Hyundai Motor.” Tot el a adaugat ca Chung, devenit director in anul 1999, a avut drept scop sa faca din Hyundai al cincilea producator de masini din lume concentrandu-se pe calitatea produselor.
Camera de Comert si Industrie a Coreei de Sud a cerut instantelor o diminuare a pedepsei. “Oamenii din cercurile de afaceri spera sa auda un verdict mai generos in viitorul apropiat spre binele industriei de masini a tarii.” a declarat unul dintre membrii camerei.
Chung a fost arestat in Aprilie anul trecut si a petrecut doua luni in inchisoare inainte de a fi eliberat pe cautine in valoare de 1 milion de dolari.
Problemele legale pe care le-a avut au cauzat intarzierea extinderii Hyundai in Europa si Statele Unite. (atitudinea.ro)