Diferența dintre periimplantită și parodontoză

decembrie 13, 2021

Parodontoza este o afecțiune dentară destul de gravă ce afectează în medie 8 din 10 români. Deși semnele sunt acolo, majoritatea persoanelor amână vizita la medicul stomatolog din diferite motive, iar diagnosticarea precoce este aproape imposibilă în astfel de cazuri. Românii ajung să își piardă dinții, recurg la implanturi dentare pentru a avea din nou o dantură sănătoasă, iar la scurt timp după procedura de inserare a implanturilor dentare apare periimplantita. Este un scenariu ce se întâmplă des în cazul persoanelor care se confruntă cu parodontoză.

Ce este parodontoza și cum se manifestă?

Parodontoza este o afecțiune a gingiilor cauzată de mai multe bacterii care în lipsa unui tratament corect duce la slăbirea stabilității dinților și în cele din urmă, la pierderea lor. Printre cele mai frecvente cauze ale parodontozei se numără igiena precară, alimentația haotică, amânarea vizitelor la stomatolog, malocluzia, anumite afecțiuni și fumatul. Parodontoza este destul de ușor de recunoscut de la primele semne. Mai întâi gingia își schimbă culoarea și apar sângerările gingivale la periaj, acesta fiind momentul ideal în care parodontoza ar trebui diagnosticată și tratată.

Dacă nu este tratată, apare retracția gingivală și mobilitatea dinților începe să crească până se ajunge la pierderea dinților. Soluția optimă pentru înlocuirea unui dinte pierdut este implantul dentar. Din păcate, persoanele care au suferit de parodontoză au o predispoziție mai mare de a dezvolta periimplantită, o boală similară parodontozei.

Ce este periimplantita și cum se manifestă?

Periimplantita este infecția care apare la nivelul țesuturilor moi din jurul implantului dentar. Cauzele periimplantitei sunt cele pe care le regăsim și în cazul parodontozei. De cele mai multe ori, la baza periimplantitei stă igiena orală deficitară. În cazul unui implant dentar, aceasta trebuie să fie și mai strictă. Periajul trebuie să se realizeze mult mai des și cu o atenție sporită, vizitele la medicul stomatolog sunt obligatorii, iar igienizarea implantului dentar este recomandată o dată la 6 luni. Există totuși și alte cauze ale periimplantitei, cum ar fi diabetul, chimioterapia sau tratamentul cu corticoizi.

Cum se tratează parodontoza și periimplantita?

Ne place să spunem că cel mai bun tratament pentru parodontoză este chiar prevenția. Dacă respecți regulile de igienă orală și mergi periodic la control, te vei bucura de o dantură sănătoasă o viață întreagă. În cazul în care apar primele semne de parodontoză, se elaborează un plan de tratament care de cele mai multe ori implică identificarea cauzelor care te-au adus în această situație și eliminarea factorilor de risc, dar și igienizarea profesională a danturii. Dacă deja au apărut pungile parodontale, se impune un tratament cu laser care scade riscul de pierdere a dinților. Există însă și situații în care dintele nu mai poate fi salvat și atunci nu ne mai rămâne altceva de făcut decât să îl înlocuim cu un implant dentar.

În cazul parodontozei există mai multe variante de tratament. Nu putem spune același lucru despre periimplantită, acolo unde opțiunile de tratament periimplantită sunt mai puține, iar succesul nu este întotdeauna garantat. Scopul nostru este să optim periimplantita din evoluție și să eliminăm infecția pentru a nu fi nevoiți să înlăturăm implantul dentar. Bineînțeles, și în această situație se impune eliminarea factorilor de risc. În cazurile grave de periimplantită, se va interveni chirurgical pentru decontaminare. Nu există încă un tratament 100% eficient pentru periimplantită, motiv pentru care avem și situații în care nu ne mai rămâne altceva de făcut decât să înlăturăm implantul și să găsim alte soluții pentru a înlocui dintele lipsă.

Nu amâna vizitele periodice la medicul dentist – programează un consult și un medic din echipa noastră va identifica toate probleme care ți-ar putea afecta pe viitor dantura!

 

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Diferența dintre periimplantită și parodontoză

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro