Dialog pe drumul sticlei la Muzeul Taranului Roman

septembrie 19, 2006

În cadrul Sommet-ului Francofoniei, Muzeul Ţăranului Român organizează în sala Irina Nicolau, expoziţia „Senegal-România: dialog pe drumul sticlei”, între 22 septembrie şi 22 octombrie 2006.

Vor fi prezentate 90 de picturi pe sticlă româneşti şi senegaleze, perspective convergente asupra unui patrimoniu artistic popular tradiţional şi contemporan. Expoziţia constituie o provocare atât pentru colaboratori, cât şi pentru public : reprezentarea diversităţii culturale în două ţări atât de îndepărtate una de cealaltă, ca o punte pe drumul sticlei. Vor fi expuse lucrările a 10 artişti (5 bărbaţi şi 5 femei) din generaţii diferite şi cu traiectorii multiple, creatori care ne invită să le împărtăşim cultura şi identitatea, dincolo de clivaje, graniţe şi credinţe.

Din 21 până pe 28 septembrie, 2 artişti senegalezi şi 2 artişti români vor participa la dezbateri în care se vor descoperi reciproc şi vor reinventa în acest fel propriul lor demers. În cadrul unor « ateliere-descoperire », copiii vor experimenta pictura pe sticlă – materie de suport pe cât de rigidă, pe atât de fragilă, sub îndrumarea artiştilor români şi senegalezi. Pentru prima oară, pictura pe sticlă senegaleză şi română se vor înfăţişa împreună publicului bucureştean.

Lăsaţi-vă fermecaţi de magia sticlei, de intensitatea culorilor, de lumina ei şi de poezia strălucirilor.

Eveniment susţinut de Organizaţia Internaţională a Francofoniei, de Ministerul Culturii şi Cultelor din România, de Comisariatul General pentru Francofonie, de BRD, VEOLIA APA, ORANGE, RATB şi Metrorex. Parteneri media: comunicatedepresa.ro, 24 FUN, Cotidianul, Radio Romania Actualitati, Radio Romania International.

Puteţi afla cîte ceva despre ţăranul român şi lumea lui venind la Muzeul Ţăranului Român – Muzeu Naţional de Arte şi Tradiţii. Cu o istorie de aproape un secol, clădirea de cărămidă roşie de pe Şoseaua Kiseleff, nr.3, adăposteşte peste 90 000 de obiecte ţărăneşti: icoane, troiţe, cruci, ceramică, ţesături, costume, podoabe... O parte din aceste obiecte sunt prezentate în expoziţii cu pronunţat caracter antropologic. Re-descoperim o lume uitată, îi arătăm frumuseţea, simplitatea, puterea....într-o formulă muzeografică modernă şi originală pentru care, în 1996, Muzeul Ţăranului a primit premiul “Muzeul European al Anului”.
2006 marchează un veac de singularitate. Va fi un prilej de sărbătoare şi de bucurie pentru MŢR ca şi pentru vizitatorii sau prietenii lui. În acest sens vă adresăm invitaţia de a participa la toate acţiunile care se vor desfăşura anul acesta la muzeu.

Mai multe detalii pe: www.muzeultaranului.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro