Evenimentul Solutii pentru Dezvoltarea Durabila a Autoritatilor Publice Locale, Editia 1 Transilvania, organizat de catre agentia BTL Design si trustul de presa Agora Group, impreuna cu Federatia Autoritatilor Locale din Romania (FALR), Asociatia Oraselor din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Comunelor din Romania, pe 17 februarie 2011 la Cluj-Napoca, a adunat peste 150 de primari si reprezentanti ai autoritatilor locale din zona Transilvania.
In calitate de vorbitori oficiali au participat: Sorin Apostu - Primar, Primaria Municipiului Cluj, Vasile Cozma Subprefect, Prefectura Cluj, Ovidiu Colceriu Secretar, Asociatia Comunelor din Romania, Vasile Soporan Deputat, Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic, Parlamentul Romaniei, Horea Uioreanu - Deputat, Parlamentul Romaniei, Irina Constantinescu Director Executiv, Directia sinteza, risc si relatii institutionale FNCGIMM, Sirca Viorel Director, Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Cluj.
In deschidere, Teofil Ghercu - Sef Serviciu, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a vorbit despre strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei SDTR ca documentul programatic pe termen lung (20 de ani) prin care sunt stabilite liniile directoare de dezvoltare teritoriala a Romaniei, despre Observatorul teritorial national ca instrument de monitorizare a implementarii SDTR, Programul national de dezvoltare a infrastructurii si finantarea acestor proiecte.
In continuare, Constantin Cojocaru - Director Departament Directia IMM si Sector Public, BCR, a prezentat avantajele cooptarii BCR ca partener cheie in cofinantarea proiectelor APL, oferind pe langa structurile de finantare clasice si cateva alternative de finantare: parteneriatul public-privat, fonduri structurale, OUG 105 PNDI.
Dorel Cotet - Director sucursala CEC Bank Cluj-Napoca, a subliniat importanta accesarii fondurilor europene ca fiind o prioritate nationala. Principalele programe de interes pentru APL-uri sunt PO Regional, Programul National de Dezvoltare Rurala, POS Mediu, PO Dezvoltarea Capacitatii Administrative.
Simona Muresan - Director Adjunct Direcția Juridica si conformitate Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, a prezentat participantilor garantiile guvernamentale ca solutii de creditare in domeniile prioritare pentru economia romaneasca: Prinicipalele domenii care se finanteaza sunt transporturi, mediu, educatie, dezvoltare regionala, agricultura, dezvoltare rurala si pescuit. Plafonul total al garantiilor pentru anul 2010 a fost de 300 milioane euro. Pentru anul 2011, plafonul propus spre aprobarea Guvernului este tot de 300 milioane euro.
In continuare, Torok Gergely - Expert Tehnic, Agenția pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest (ADR Nord-Vest), a discutat rolul ADR Nord-Vest in planificarea regionala, obiectivele si fazele procesului de programare 2014-2020 si dezvoltarea de instrumente noi, precum Geportalul Regional Plan4all.
Lorinczi Zoltan - Coordonator, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Cluj, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a supus atentiei publicului solutiile de finantari in cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala 2007-2013, avand ca masuri active instalarea tinerilor fermieri, modernizarea exploatatiilor agricole, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii, sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta, infiintarea grupurilor de producatori, prima impadurire a terenurilor agricole, sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi, incurajarea activitatilor turistice, renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale.
In cea de-a doua parte a evenimentului, Aurelia Simion, Sef Serviciu Reglementari Tehnice, Directia Generala Tehnica in Constructii - Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a prezentat facilitati destinate izolarii termice a locuintelor oferite de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Alin Barbut Directori vnzari, ADEPLAST, a vorbit despre materiale de constructii folosite in izolarea termica a locuintelor. Factorii responsabili de pierderile termice sunt: peretii exteriori, mansarda, podul, terasa, fundatia cladirilor, ferestrele si usile, planseul peste subsol. Pentru a economisi energia este necesara o izolare corecta a cladirii, prin imbunatatirea termoizolarii peretilor exteriori, ferestrelor, acoperisului, subsolului. Dorel Cotet, Director sucursala CEC Bank Cluj-Napoca, a oferit solutia creditelor pentru reabilitare termica. Acestea sunt oferite pe o perioada de 60 de luni, acoperind max. 90% din devizul de executare a lucrarilor, dar nu mai mult decat echivalentul in lei, inclusiv TVA a 1.850 EUR/camera de locuit. Printre avantajele reabilitarii termice a cladirilor de locuit se numara: imbunatatirea aspectului urbanistic, crearea de noi locuri de munca in domeniul constructiilor, reducerea cheltuielilor cu combustibilii si a facturii de intretinere si faptul ca nu este necesara alocarea de resurse financiare din partea autoritatilor locale pentru lucrarile de reabiliare.
Evenimentul a fost promovat cu ajutorul partenerilor media Satmareanul, Magazin Salajean, PRWave, PRWave Directory, MediaLook, Agora News, IT Trends.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro