Dezbaterea – Crearea unui cadru etic, de integritate si de responsabilitate sociala in reglementarea constitutionala a autoritatii judecatoresti

In cadrul seriei de evenimente din cadrul Forumului Constitutional, Transparency International Romania a organizat cea de-a doua dezbatere privind revizuirea Constitutiei Romaniei – “Crearea unui cadru etic, de integritate si de responsabilitate sociala in reglementarea constitutionala a autoritatii judecatoresti”.

Primul evenimentul din data de 12 Aprilie 2013, care a avut ca obiectiv stabilirea propunerilor de modificare a Constitutiei, Capitolul ”Autoritatea judecatoreasca” s-a finalizat cu centralizarea propunerilor transmise din partea Uniunii Nationale a Judecatorilor, Asociatiei Procurorilor din Romania, Asociatiei Magistratilor din Romania, Baroului Bucuresti. Centralizarea lor a fost punctul de plecare al discutiilor din cadrul conferintei consultative ale caror rezultate vor fi inaintate Comisiei de revizuire a Constitutiei din cadrul Parlamentului Romaniei.

Cel de-al doilea eveniment desfasurat astazi a avut ca puncte de discutie prezentarea si dezbaterea pe articole a propunerilor de modificari primite, stabilirea prioritatilor in cadrul procesului de revizuire din propunerile enuntate si adoptarea modificarilor propuse si fundamentarea teoretica a acestora.

Astfel, au fost dezbatute propunerile primite atat din partea asociatiilor profesionale din domeniu, participante si in cadrul primului eveniment, cat si din partea reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale prezente: Centrul de Resurse Juridice, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki, Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului, Asociatia Civicus Romania, Fundatia pentru Apararea Drepturilor Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Cele mai importante teme abordate au vizat revizuirea articolelor referitoare la drepturile si libertatile fundamentale, componenta Consiliului Superior al Magistraturii si statutul membrilor sai, statutul judecatorilor si cel al procurorilor.

Ulterior, urmeaza a fi centralizate toate ideile formulate, astfel ca documentul final ce va fi inaintat spre dezbatere sa reflecte punctele de vedere ale tuturor participantilor.