Dezbatere pe tema radiatiilor electromagnetice

Ieri, 31 iulie 2006, la sediul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a avut loc o noua intalnire din seria de intalniri, initiate de MCTI, intre reprezentantii ministerului, ai Institului de Sanatate Publica, Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor, o organizatie nonguvernamentala, si reprezentanti ai operatorilor de telefonie mobila, care a avut drept scop lamurirea unor aspecte legate de amplasarea antenelor GSM in vecinatatea imobilelor de locuinte.

Anterior acestor reuniuni, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a demarat un program prin intermediul caruia intr-o prima etapa se va realiza o campanie de informare a cetatenilor asupra presupuselor efecte pe care antenele GSM le-ar putea avea sau nu asupra sanatatii prin amplasarea lor in vecinatatea imobilelor de locuinte. In acest context, MCTI a dorit sa informeze APC asupra prevederilor legale in domeniu si asupra datelor stiintifice existente in acest moment, astfel incat orice potentiala nelamurire sa aiba un raspuns, subliniind totodata intentiile din cadrul programului mai sus mentionat cu privire la realizarea unui studiu referitor la impactul pe care echipamentele radio de emisie/receptie (antene, radio-relee, telefoane mobile etc) le pot avea asupra sanatatii umane.

Reprezentantii MCTI au insistat asupra faptului ca orice afirmatie facuta in mijloacele de informare in masa trebuie sustinuta cu argumente stiintifice validate de organisme recunoscute si acreditate. Toate studiile efectuate pana in prezent nu au demonstrat existanta pe termen lung a unor efecte nocive ale undelor electromagnetice asupra sanatatii umane. Reglementarile in domeniu sunt foarte clare, Romania fiind si in aceasta privinta aliniata la normele europene.

Pana la aceasta data au avut loc mai multe intalniri intre reprezentantii MCTI, specialistii din cadrul Institutului de Sanatate Publica si reprezentantii operatorilor de telefonie mobila, care au stabilit mai multe etape si actiuni ce vor fi intreprinse pentru informarea corecta si obiectiva a cetatenilor si pentru evitarea raspandirii unor zvonuri nefondate.

Primul pas pe care il va face MCTI va fi publicarea in toamna acestui an a unei brosuri care va cuprinde toate informatiile legate de undele electromagnetice, rezultatele studiilor efectuate pana in prezent, precum si detaliile de contact ale institutiilor abilitate sa se implice in rezolvarea reclamatiilor privind echipamentele de comunicatii. (MCTI)