Destructurarea unei retele de migratie ilegala in legatura careia au fost identificate persoane suspecte de terorism

In perioada noiembrie 2012 - ianuarie 2013, au fost intreprinse masuri comune SRI - DIICOT- IGPF in urma carora s-a reusit destructurarea unei retele de migratie ilegala in conexiune cu terorismul, coordonata de cetateni de origine egipteana.

Migrantii soseau in tara noastra pe ruta aeriana Egipt - Turcia - Romania (in baza unor vize turistice pentru Cipru cu tranzit in Romania), erau cazati in locatii apartinand membrilor retelei (in Bucuresti si Giurgiu), dupa care erau preluati de calauze, cetateni romani, si scosi ilegal de pe teritoriul tarii noastre utilizand documente de calatorie italienesti falsificate. Destinatia migrantilor erau tari din vestul Europei, in special Italia, iar suma platita catre membrii retelei se ridica la cateva mii de euro de persoana.

Filiera de migratie ilegala a fost utilizata si de persoane cu conexiuni in cadrul unor grupari extremist - teroriste din Orientul Mijlociu, care au derulat o serie de activitati suspecte pe teritoriul Romaniei si, de asemenea, testata pentru a putea fi utilizata in vederea accederii in UE.

La data de 11.01.2013, procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale si arestarea preventiva (pentru 29 de zile) a 4 membri ai retelei, respectiv un cetatean egiptean, doi cetateni romani si un cetatean sudanez pentru savarsirea infractiunii de trafic de migranti si constituirea unui grup infractional organizat, iar la data de 14.12.2012, respectiv 19.12.2012, au fost retinuti in vederea returnarii in tara natala 6 migranti de origine egipteana racolati de reteaua in cauza.
 

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro