Despre Contractul Prenuptial – Vezi si Varianta Moderna

noiembrie 2, 2018

Dragostea nu se contorizeaza in acte semnate la primarie sau reguli prestabilite. Cu toate astea, societatea sau pur si simplu valorile in care credem ne determina sa oficializam relatia pe care o avem cu cel de langa noi. Casatoria, insa, vazuta ca un contract semnat si recunoscut de toate partile, aduce dupa sine si unele probleme la care nu ne-am fi gandit.

Dintre acestea, contractul prenuptial este, poate, cel mai controversat. Si asta pentru ca pune in discutie separarea, inca dinainte de oficializarea propriu-zisa a relatiei. Desi vazut ca un acord obisnuit si normal in strainatate, contractul prenuptial nu este inca valabil in Romania. Lucrurile se vor schimba, insa, de indata ce noul Cod Civil va fi pus in vigoare, cel mai probabil la sfarsitul anului 2011.

Si pentru ca nu putem sti niciodata ce ne rezerva viata, iata mai jos cateva lucruri referitoare la acest contract prenuptial ce pune la adapost bunurile proprii, dar poate clarifica alte probleme ce pot aparea in cazul unui divort:

Conform acestui contract prenuptial ce va fi recunoscut si in Romania, fiecare sot trebuie sa mentioneze in acte averea cu care vine in acea casatorie.

Unele dintre prevederile articolului 329, valabil doar dupa punerea in vigoare a noului Cod Civil, prevede ca aceasta conventie matrimoniala sa fie incheiata prin inscris autentificat la notarul public, cu consimtamantul partilor, ca acest act semnat inainte de casatorie va produce efecte numai de la data incheierii casatoriei sau ca ofiterul de stare civila trebuie sa faca mentiunea pe actul de casatorie despre regimul matrimonial ales.

Noile prevederi ale Codului Civil nu vor avea valoare retroactiva.

Desi prevederile contractului prenuptial pot diferi in functie de preferintelor partenerilor, principalul avantaj este acela de a scuti ambele parti de la cheltuieli ulterioare, aferente divortului. Astfel, divortul va deveni un proces facil, toate clauzele referitoare la divort sau partaj fiind stipulate in contractul prenuptial.

Pana acum, Codul Familiei din Romania nu recunostea niciun fel de act aditional incheiat intre parteneri, consemnand care sunt bunurile proprii ale fiecaruia sau cum vor fi impartite bunurile comune in cazul desfacerii contractului de casatorie.

Desi in Romania contractul prenuptial se va introduce la finele anului 2011, in alte tari acesta este un lucru comun. Ba mai mult, cabinetele de avocatura ofera consultanta cu privire la prevederile ce pot aparea intr-un astfel de contract prenuptial, prevederi ce ar avantaja mai bine ambele parti implicate.

Ca si fapt divers, in strainatate, cei care apeleaza frecvent la contractul prenuptial sunt persoanele trecute printr-o casatorie anterioara sau care au acumulat o avere considerabila si doresc, astfel, sa isi protejeze bunurile.

Contractul prenuptial poate prevede si alte puncte referitoare nu numai la impartirea bunurilor proprii, ci si legate de repercursiunile unui divort a carui cauza este adulterul, impartirea bunurilor acumulate in timpul casatoriei, etc.

Sursa: charmy.ro

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Despre Contractul Prenuptial – Vezi si Varianta Moderna

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro