Despre analizele de sange efectuate la Romgermed

mai 26, 2017

Analizele de sânge reprezintă una dintre modalităţile cele mai uzitate de a evalua starea de sănătate a organismului sau evoluţia unei stări patologice. Dar cum alegem laboratorul potrivit, cum putem fi siguri că rezultatele analizelor sunt cele reale şi de ce, în unele cazuri, apar diferenţe dacă mergem la mai multe laboratoare? Dna Ramona Beloiu, director medical Laboratoarele Romgermed, ne oferă câteva răspunsuri la aceste întrebări. De asemenea, dânsa ne recomandă să ţinem seama întotdeauna de recomandarea RENAR, care certifică acurateţea determinărilor realizate în laborator.

Rezultatele eliberate pacientului sunt influenţate de mai multe elemente: metoda de lucru (precizarea intervalelor de referinţă specifice metodei); echipamentele şi metodele de lucru utilizate; sistemele şi modul de recoltare a probelor biologice; data şi ora recoltării, data şi ora procesării probelor biologice; luarea în considerare a incertitudinii de măsurare.

Acreditarea RENAR

Laboratoarele de analize medicale sunt acreditate de către organismul naţional unic de acreditare, conform SR EN ISO 15189:2007. Prin acreditarea laboratoarelor de analize medicale se certifică, de către organismul competent, că laboratorul şi personalul ce-şi desfăşoară activitatea sunt competenţi să efectueze determinări corespunzător cerinţelor europene şi internaţionale în domeniul calităţii.

Obţinerea certificatului de acreditare, prezenţa siglei RENAR pe buletinul de analize eliberat conferă încredere în competenţa tehnică a laboratorului de analize medicale, credibilitate asupra rezultatelor obţinute, minimizarea riscului de rezultate eronate furnizate pacienţilor.

Acreditarea laboratoarelor de analize medicale conform SR EN ISO 15189:2007 este cerinţa obligatorie pentru laboratoare pentru a contracta servicii medicale cu casele de asigurari de sănătate. În plus, valoarea punctajului ce derivă din aceste certificate de acreditare este decisivă pentru dimensiunea plafonului de decontare oferit de către casele de asigurări de sănătate – în mod evident, un laborator care are toate analizele acreditate RENAR va avea un plafon de decontare net mai mare decât laboratoarele care nu au toată gama de analize acreditate, putând astfel deservi un număr crescut de pacienţi.

De ţinut minte

Dna Beloiu ne-a explicat că sunt mai multe criterii de care trebuie să ţinem seama atunci când alegem laboratorul unde vrem să efectuăm analizele.

Criteriile importante, de care trebuie să ţinem seama, sunt renumele laboratorului, termenul de eliberare a analizelor şi gama de analize efectuate – în general, laboratoarele care efectuează un număr mai mare de analize dispun de aparatură mai modernă, utilizează metode de lucru de ultimă generaţie, rezultatele oferite putând da o imagine mai sigură asupra stării de sănătate a pacienţilor.

Foarte important este recomandarea făcută de către medicul curant – uzual, medicii intră în contact cu rezultate ale analizelor efectuate în mai multe laboratoare şi îşi fac o idee clară despre fiabilitatea şi corectitudinea metodelor de lucru ale laboratoarelor respective. Nu de puţine ori medicii curanţi colaborează direct cu laboratoarele, discutând despre starea de sănătate a pacienţilor şi despre rezultatele analizelor efectuate acestor pacienţi. Sunt anumite analize care trebuie trimise cu maximă urgenţă medicului pentru ajustarea tratamentului sau pentru adoptarea anumitor atitudini terapeutice (cum sunt markerii de coagulare, betaHCG).

Pentru numeroşi pacienţi este esenţială posibilitatea de a fi programat la recoltare cât mai repede. În astfel de cazuri, laboratoarele care dispun de mai multe puncte de recoltare (eventual cu o durată mai lungă de funcţionare, poate chiar şi în weekend sau chiar în zilele de sărbători legale) pot fi preferate de către pacienţi – logistica programării fiind net mai simplă.

Nu în ultimul rând trebuie ţinut cont de dimensiunea plafonului de decontare asigurat laboratorului de contractul cu casele de asigurari de sănătate. Pacienţii pot economisi sume importante de bani şi mult timp căutând în prealabil acele laboratoare care pot asigura analizele decontate prescrise de către medicul curant.

Romgermed: Peste 800 de tipuri de analize

Grupul Medical Romgermed deţine un număr de 20 de laboratoare acreditate RENAR (dintre care 13 în Bucureşti). Dotarea tehnică a acestora, cât şi personalul cu înaltă pregătire recomandă Laboratoarele Romgermed ca fiind unele de top. Prin intermediul lanţului propriu de laboratoare, Grupul Medical Romgermed susţine o gamă de peste 800 de tipuri analize, devenind lider de piaţă în ceea ce priveşte numărul analizelor medicale, furnizate atât la nivelul utilizatorilor individuali (persoane fizice), cât şi al celor de tip corporatist (privat sau de stat).

» Preluat de pe LivePr.ro
- Despre analizele de sange efectuate la Romgermed

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro