Despre afecțiunile minore ale cavității orale: tartrul și xerostomia

ianuarie 14, 2022

Afecțiuni minore a cavității bucale care pot fi tratate cu ușurință 

Există o varietate de afecțiuni și leziuni ale cavității bucale precum ar fi aftele, tartrul, xerostomia, herpesul. Vestea bună o reprezintă faptul că acestea nu trebuie să constituie un motiv de panică - pentru oricare dintre acestea tratamentul este simplu și poți scăpa cu ușurință de ele. În rândurile ce urmează vom discuta despre cele mai comune subiecte, și anume: tartrul și xerostomia.

Ce este tartrul? 

Reprezintă o acumulare a plăcii bacteriene mineralizate pe suprafețele dentare. Acesta se întâlnește mai ales pe suprafața orală dentară, adică suprafața din spate a dintelui. Tratamentul acestei plăci bacteriene este detartrajul dentar.

Detartrajul dentar - ce înseamnă?

Un detartraj dentar se realizează printr-un proces în care medicul stomatolog va înlătura tartrul de pe suprafețele dintelui și din spațiile interdentare. Pentru menținerea unei igiene orale optime este recomandat un detartraj o dată la o anumită perioadă de timp, recomandată de medicul dentist. Nu este o procedură dureroasă și nu afectează structura dentară, ci dimpotrivă, ajută la menținerea igienei orale.

Beneficiile detartrajului dentar

Îngrijirea cavității orale este foarte importantă, lipsa acesteia poate duce atât la un aspect inestetic, cât și la probleme dentare sau gingivale. Detartrajul dentar este un mod simplu prin care poți avea grijă de igiena cavității orale:

  • depunerea de tartru poate să afecteze până și gingia, astfel printr-un detartraj dentar prevenim și posibilele afecțiuni ale gingiei;
  • oferă o respirație proaspătă prin eliminarea plăcii bacteriene care poate da un miros neplăcut cavității orale;
  • are grijă totodată de estetica dinților, deoarece niște dinți îngrijiți sunt totodată niște dinți estetici;
  • eliminarea bacteriilor din cavitatea bucală poate opri transmiterea acestora în tot organismul, astfel menținând nu doar sănătatea cavității bucale, ci și a întregului organism;
  • este o procedură lipsită de durere și la un preț accesibil.

 

Cum prevenim formarea tartrului?

Tartrul poate fi ușor de evitat printr-un periaj corect cu o pastă de dinți antitartru și cu ață dentară. Placa bacteriană se formează la un interval scurt de timp după ce mâncăm, din acest motiv este recomandată spălarea pe dinți sau folosirea aței dentare de minim două ori pe zi. 

Este important să oferim o atenție specială dinților pentru a-i preveni de tartru deoarece această placă bacteriană netratată poate duce la alte complicații din cavitatea bucală.

Ce este xerostomia?

Xerostomia sau așa cum o știe toată lumea - gura uscată, este senzația de uscăciune a gurii care se manifestă atunci când glandele salivare suferă de o afecțiune și nu mai produc suficientă salivă pentru menținerea cavității orale umede. 

Cauzele și tratamentul xerostomiei

Cauzele pentru această afecțiune a glandelor salivare pot varia, cel mai indicat este un consult la un medic dentist. Dar printre principalele cauze se află următoarele:

  • consumul de tutun, cafea și alcool;
  • hidratarea incorectă sau insuficientă;
  • chimioterapie, radioterapie, consumul de medicamente care afectează glandele salivare etc.

 

Pentru tratamentul xerostomiei sugerăm de asemenea controlul la un cabinet de stomatologie, însă dacă disconfortul creat de gura uscată este prea mare până la momentul consultului, puteți încerca următoarele variante:

  • diete care elimină consumul de sare;
  • igiena corespunzătoare a cavității bucale;
  • hidratarea într-un mod corect și suficient. 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro