Deșeuri electronice - Ce reprezintă și cum sunt acestea gestionate în România?

septembrie 6, 2023
Acronimul DEEE se referă la deșeuri de echipamente electrice și electronice. Categoria cuprinde totalitatea dispozitivelor ieșite din uz care funcționau pe bază de baterii sau curent electric. Mai exact, un frigider vechi sau un televizor stricat poate fi clasificat drept DEEE.

 

Tocmai datorită specificațiilor tehnice pe care le prezintă, este esențial ca reciclarea unor astfel de reziduuri să fie derulată cu atenție. În primul rând, în componența produselor uzate pot fi regăsite materii prime critice (CRM) care pun în pericol sănătatea mediului înconjurător și a comunității. În al doilea rând, din deșeuri pot fi recuperate cantități impresionante de materii prime secundare.

Cum sunt clasificate deșeurile electrice și electrocasnice în România?

​​

sursă - https://unsplash.com/photos/BRLT_FHxAEs

În funcție de dimensiune și domeniul de utilizate, există șase categorii de DEEE-uri:

  1. Echipamente de transfer termic (CFC) - În categorie pot fi regăsite bunuri precum frigiderele sau aparate de aer condiționat. Astfel de produse au dimensiuni mari, așadar transportul poate fi o adevărată provocare. De aceea e important să colaborezi cu o firmă de reciclare profesionistă. Mai mult decât atât, unele frigidere vechi au în componență clorofluorocarburi și hidrofluorocarburi - două substanțe extrem de periculoase pentru mediul înconjurător, ceea ce impune transportul în condiții speciale.

  2. Ecrane, monitoare și echipamente care conțin ecrane cu o suprafață mai mare de 100 cm2 (CRT&LCD) - acestea pot conține substanțe periculoase precum plumb, oxid de bariu, oxid de stronțiu, ytriu și mercur. Odată ajunse în contact cu organismul uman, pot provoca afecțiuni grave. E esențial să apelezi la un centru de reciclare calculatoare vechi atunci când acestea nu mai funcționează.

  3. Lămpi - Echipamentele de iluminat conțin mercur, o substanță care generează numeroase dezechilibre la nivelul sănătății precum probleme cognitive sau tulburări de somn. Vaporii emanați în timpul procesului de reciclare reprezintă, de asemenea, un real pericol, de aceea e esențial să fie reciclate în condiții sigure.

  4. Echipamente de mari dimensiuni (LDA) - Mașinile de spălat și cuptoarele sunt două dintre echipamentele care se regăsesc în categorie. Asemenea multor deșeuri electrice, conțin mercur - substanță care trebuie manevrată cu mare grijă și numai de către profesioniști în domeniul reciclării.

  5. Echipamente de mici dimensiuni (SDA) – În urma reciclării electrocasnicelor mici precum fierul de călcat sau cuptorul cu microunde se obține o cantitate semnificativă de materii prime secundare provenite. Astfel, valorificarea dispozitivelor ajută la conservarea resurselor naturale limitate.

  6. Echipamente informatice și de telecomunicații (IT&C) - Telefonul reprezintă probabil cel mai comun dispozitiv electronic la nivel global. La fel ca în cazul celorlalte categorii, telefonul trebuie supus unui proces de reciclare conform cu regulile impuse prin lege. Aruncarea unui astfel de dispozitiv la groapa de gunoi afectează pânza freatică și, în consecință poate afecta sănătatea oamenilor.

De ce este important ca producătorii și importatorii să își asume sau să predea responsabilitatea deșeurilor electrice către organizații specializate în reciclarea acestora?

Dacă ai o firmă care comercializează produse electrice și electronice ești obligat să-ți asumi responsabilitatea pentru gestionarea produselor comercializate. Întregul proces de colectare și reciclare a deșeurilor poate fi destul de complicat. De aceea, o soluție prin care poți fi sigur că este efectuat în mod eficient este să apelezi la o organizatie de transfer responsabilitate. Colaborarea se desfășoară pe baza unui contract încheiat între cele două părți.

Alege o organizație de transfer responsabilitate cu experiență în domeniu pentru a fi întotdeauna la curent cu normele în vigoare. Dincolo de asigurarea că DEEE-urile generate de companie sunt colectate, transportate și reciclate într-un mod potrivit, ai garanția că procedezi conform legii.

Deșeurile electronice sunt unele dintre deșeurile cu cea mai rapidă creștere în UE și mai puțin de 40 % sunt reciclate. De aceea, firmele trebuie să aibă în vedere gestionarea eficientă a tuturor produselor puse pe piață. În cazul în care în urma utilizării echipamentele se transformă în deșeuri, trebuie să fie asigurat un proces de preluare electrocasnice vechi. Nu trebuie să-ți faci griji - specialiștii îți vor pune la dispoziție resursele de care ai nevoie.

O companie care se ocupă cu servicii de gestionare a deșeurilor îți garantează profesionalism și seriozitate. Descoperă și tu avantajele unei astfel de colaborări!

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro