Oamenii de stiinta canadieni au facut o descoperire care, cu siguranta, va starni o serie de discutii. Acestia au reusit sa identifice un semnal chimic puternic aflat si transmis de lichidul seminal, semnal care actioneaza direct asupra mamiferelor femele, acesta manifestandu-se si la om, scrie The Register.
Grupul de cercetatori de la universitatea canadiana Saskatchewan, au analizat o proteina continuta de lichidul seminal al mamiferlor, proteina pe care au numit-o factor de inducere al ovulatiei sau OIF, regasita si la om. In cazul unelor specii, aceasta proteina are un efect puternic, provocand ovulatia dupa ce femela a fost inseminata. Oamenii nu se incadreaza in acest grup de mamifere, ci se incadreaza in acele grupuri care manifesta o ovulatie spontana.
Pe langa OIF, oameni de stiinta au descoperit un alt element chimic puternic, denumit factorul de crestere al nervilor (NGF) care manifesta un efect puternic la toate mamiferele, efect observat la nivelul tesuturilor nervoase, inclusiv a celor de la nivelul creierului.
Cu ajutorul unui aparat special care desparte atomii, cercetatorii canadieni au comparat structurile moleculare ale OIF si NGF. Gregg Adams, specialist in biomedicina veterinara spune ca cele doua elemente nu prezentau diferente de structura, fiind practic aceeasi molecula, dar cu denumiri diferite. Adams si echipa sa au studiat efectele acestor molecule doar pe lame si vaci (vacile prezentand ovulatie spontana, asemeni omului). Desi au descoperit implicatiile acestor elemente la animale, nu sunt inca siguri cum se manifesta la om, dar cunosc principiul: OIF/NGF din lichidul seminal actioneaza ca un semnal hormonal asupra hipotalamusului din creierul femeii
si asupra glandei pituitare. acest semnal declanseaza alti hormoni care indica ovarelor ca trebuie sa produca un ou.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro