Descoperire medicala: Un nou compus din veninul de paianjen trateaza durerea cronica

martie 5, 2015

Numai gandul la paianjeni ne poate face pielea de gaina, dar potrivit unui nou studiu, o parte din veninul lor ar putea reprezenta un tratament pentru aceia care sufera de dureri cronice. Durerea cronica - definita ca durerea care dureaza mai mult de 3-6 luni - este cea mai frecventa suferinta pe termen lung in SUA. Aceasta se produce atunci cand nervii dintr-o parte a corpului trimit semnale continue la creier prin caile de durere.

"Un compus care blocheaza canalele Nav1.7 reprezinta un interes deosebit pentru noi", spune Prof. King. "Studiile anterioare demonstreaza lipsa durerii in randul persoanelor care nu dispun de canale Nav1.7, datorita unei mutatii genetice naturale - deci blocarea acestor canale are potentialul de a opri durerea la persoanele care au cai normale de durere.

Studiile anterioare au descoperit ca, la om, unul dintre cele mai comune cai implicate in durerea cronica este Nav1.7. Cercetatorii acestui studiu recent, condus de Prof. Glenn, de la Institutul pentru Biostiinta moleculara de la Universitatea din Queensland, Australia - considera ca aceasta cale ar putea ajuta la tratarea unei vaste patologii care se manifesta prin dureri cronice.

Utilizarea veninului de la paianjen pentru a calma durerea nu este o idee noua. Majoritatea celor 45.000 de specii de paianjeni din lume isi ucid prada prin injectarea lor cu venin care contine pana la mii de molecule de proteine, cunoscute sub numele de peptide. Unele dintre aceste peptide blocheaza activitatea nervoasa, astfel incat cercetatorii s-au concentrat tot mai mult pe identificarea acelor peptide din veninul paianjenului, care ar putea actiona ca antialgic la om.

Cu toate acestea, numarul mare de peptide gasite in veninul provenit de la paianjen a prezentat o provocare pentru oamenii de stiinta. "O estimare conservatoare indica faptul ca exista 9 milioane de peptide in veninul paianjenului, si doar 0,01% din acest vast peisaj farmacologic a fost explorat pana acum", spune autorul studiului Dr. Julie Kaae Klint, de la Institutul pentru Biostiinta moleculara.
Compusul - Hd1a - a fost identificat in veninul unei specii de paianjen numit Haplopelma doriae, un membru al familiei tarantula. Nu numai ca acest compus blocheaza calea Nav1.7 , dar echipa a descoperit ca are si o structura chimica care il face stabil din punct de vedere chimic, termic si biologic - ceea ce inseamna ca are un potential puternic ca analgezic eficient pentru oameni.

Sursa: Medical News Today

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro