Oamenii de stiinta care investigheaza explozia de la Mintele St.Helen din statul Washington din 1980 au descoperit ca formatiunile de cristal prinse in rocile vulcanice prezinta dovezi clare cu privire la urmatoarea eruptie vulcanica de proportii. Din punctul de vedere al vulcanologilor, descoperirea este una foarte importanta deoarece i-ar ajuta sa faca predictii cu un grad mult mai mare de precizie referitoare la momentul in care va avea loc urmatoarea eruptie. Astfel s-ar putea lua masuri pentru a diminua efectele unui dezastru, scrie LA Times.
Concluziile studiului efectuat arata legatura intre miscarea magmei din subteran cu emisiile de gaz si cutremurele, precum si alte semne prevestitoare ale unei eruptii vulcanice. In functie de aceste semne cercetatorii de la suprafata pot stabili cand va avea loc eruptia. Totusi, prin studierea acestor semne nu se poate ajunge la o predictie foarte exacta. Vulcanii pot sa sta inactivi timp de zeci, chiar sute de ani si la un moment dat sa erupa brusc, provocand pagube in zona din jurul lor. Un exemplu recent clar este eruptia vulcanului islandez Eyjafjallajokull, care dupa 200 de ani de inactivitate a izbucnit brusc, a umplut atmosfera cu cenusa, ceea ce a daunat traficului aerian.
O eruptie iminenta poate fi identificata atunci cand seismografele sesizeaza o serie de cutremure in zona vulcanica . Asa s-a intamplat in 1980 cu eruptia St. Helen. Deoarece a fost detectata din timp, autoritatile au reusit sa evacueze zona. Eruptia a reusit totusi sa provoace 57 de morti si pagube de aproximativ un miliard de dolari.
Cercetatorii spun ca acele cristale descoperite in rocile vulcanice, de grosimea unui fir de par prezinta indicatii clare referitoare la miscarea magmei. Aceste cristale se modifica in functie de miscarile magmei, ceea ca va face mult mai exacta predictia unei eruptii vulcanice.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro