Depresia culinara: mancarea rea ne face tristi

ianuarie 28, 2011

Mancarea bogata in grasimi saturate ne poate provoca tristetea. La aceasta concluzie a ajuns un grup de oameni de stiinta din Spania care au realizat un studiu pe o durata de sase ani in care au fost implicati 12.059 subiecti, scrie chicagotribune.com.

Cercetatorii au analizat dietele subiectilor, stilurile de viata si problemele medicale avute de-a lungul timpului. Oamenii care obisnuiau sa consume multe produse de patiserie sau meniuri disponibile in restaurantele fast-food au inregistrat un risc de 48% de a face depresie, in comparatie cu oamenii care nu obisnuiesc sa consume acest tip de mancaruri. Astfel, cei care aveau obiceiul sa asimileze grasimi sanatoase regasite in produse cum ar fi uleiul de masline nu au manifestat predispozitia catre depresie.

Studiul a fost realizat pe un grup de indivizi a caror obiceiuri culinare nu includ, in mod traditional, consumul de grasimi saturate. Cu toate acestea, legatura dintre consumul de aceste grasimi si depresie s-a manifestat in mod evident. Astfel, in tarile in care consumul grasimilor rele este ridicat, cum ar fi SUA, legatura cu depresia este si mai puternica.

Cercetatorii de la Universitatile Navarra si Las Palmas de Gran Canaria spun ca multi oameni care sufera de afectiuni cardiace au si depresie deoarece grasimile actioneaza dupa un mecanism similar pentru declansarea ambelor afectiuni. La nivelul inimii, grasimile pot bloca circulatia normala a sangelui, iar la nivelul creierului actioneaza asupra unor centrii nervosi responsabili pentru starea de spirit.

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro