Delia Antal, traficanta de oameni?

Actrita si regizoarea a creat personajul Dora pentru cartea ei de debut, dupa care a facut si un film cu acelasi nume!

 

DORA a furat pasapoarte, a avut probleme cu drogurile, a fost violata si a facut trafic cu oameni! Delia Antal a creat un personaj care a fost urmarit de nenumarate tentatii la Londra. Mai mult decat atat, Dora traieste momente de agonie si extaz si recurge la metode periculoase, ilegale si inspaimantatoare, pentru a-si construi un viitor mai bun intr-o tara straina. Personajul din cartea si filmul Deliei Antal a trait la intensitate maxima! A furat pasapoarte, a creat identitati false si a reusit astfel sa ajute oamenii si sa-i aduca mai usor din Romania la Londra. Se poate numi ea in adevaratul sens al cuvantului: traficanta de oameni?

Oare cat de adevarata este aceasta poveste? Sa fie doar fictiune sau sa se bazeze si pe intamplari din realitate? Delia Antal a tinut sa lamureasca acest lucru: “DORA este un caracter controversat, ea este in primul rand o tarancuta virgina cu principii morale dar si educata, a terminat Facultatea de Litere asa ca ea vorbeste limba engleza, este desteapta pentru nivelul din Romania din anii 1996, anul in care actiunea se desfasoara in film, dar, de fapt, Dora este foarte naiva in strainatate, acolo unde lumea este cu mult mai deschisa la minte in acea perioada. Ajunsa cu chiu cu vai la Londra, dupa ce era sa se sufoce si sa moara, Dora este introdusa in viata dubioasa a emigrantilor si ajunge sa isi procure acte false de italianca de la un mafiot cu care obtine un loc de munca ca si femeie de serviciu la un hotel de 5 stele. Acolo, ea insasi vazand pasapoartele strainilor lasate la liber prin camere i-a venit ideea de a se apuca de afacere, mai precis cand a deschis din curiozitate un pasaport irlandez si a vazut ca poza din el semana leit cu cea a fratelui ei… nu a durat mult pana cand fratele ei a ajuns la Londra, si nu numai, a inceput afacerea aceasta la rugamintile si insistentele celorlalti emigranti”, povesteste Delia Antal. "Dora este din fire o fata buna, care sare in ajutorul celorlalti. Este convinsa ca ea trebuie sa faca dreptate si sa isi ajute compatriotii! Nu le rezista, se intreaba mereu de ce unii au mai multe drepturi ca noi, ca doar suntem la fel, vrea sa faca dreptate, sa fie toti tratati egal, asa ca a inceput ea singura sa faca dreptate furand pasapoarte ale strainilor care aveau dreptul sa calatoreasca si le-a plasat celor dornici sa vina la Londra, bineinteles aici este o intreaga "stoarcere" de minte si planuire. In primul rand, doritorul de aventura trebuie sa semene cu strainii din poze sau invers. Cum Dora primea o comanda, primea si poza persoanei si incepea spionarea dupa pasaportul potrivit. Sunt foarte multe intamplari picante si excitante in film, abia astept sa fie lansat, sunt foarte mandra de poveste si, da, este inspirat din realitate! Sunt lucruri foarte comune care s-au intamplat cu ceva ani in urma la Londra, poate si azi, dar cu alte natii. Ce se intampla mai departe aflati in cartea sau in filmul cu acelasi nume care este terminat si submis la cateva festivaluri de film…”, a mai adaugat Delia Antal.

 

Carte de fictiune, inspirata din realitate

 

Cartea scrisa de actrita si regizoarea Delia Antal, “D’ORA”, dupa care aceasta a facut si un film cu acelasi nume, portretizeaza o poveste controversata despre emigrare, discriminare, principii morale, trafic de oameni, furt, abuz sexual si droguri, a unei emigrante romance, la Londra. “D’ORA” este o carte de fictiune, inspirata din realitate, in care Delia Antal povesteste despre cea mai intunecata parte din viata ei, adaptarea ei la Londra cu multi ani in urma, situatiile ciudate si tangenta cu alti emigranti pe care i-a intalnit, viata dificila ca emigrant ilegal, dar si peripetiile sale. Ajunsa aproape moarta la Londra, dintr-o fata simpla si cuminte, ea cade in extrema cealalta si se transforma treptat. Povestea Dorei este una care se petrece in fiecare zi, in multe locuri din lume. O tanara femeie, cu inima plina de vise, sperante si aspiratii, paraseste locul natal in cautarea unui viitor mai bun pentru ea si familia ei. Ajunsa la Londra, ca emigrant, Dora nu a avut parte de o viata tocmai roz. Deznodamantul cartii si finalul filmului “D’ORA” este cu adevarat spectaculos! Nevoia de supravietuire este mai presus de orice! O poveste despre alegeri si vise in care autoarea Delia Antal demonstreaza ca dupa ani de zile, traind numai lovituri dureroase, o persoana reuseste sa depaseasca provocarile vietii.