Declic: 140.000 de tineri stau în București fără viză de flotant

septembrie 9, 2020

În condițiile în care Biroul Electoral Central a anunțat că doar cei care și-au făcut viză de flotant până în data de 4 septembrie pot vota la alegerile locale, comunitatea Declic atrage atenția că doar în București locuiesc 140.000 de tineri care nu au acest act.

„Datele statistice arată că în București sunt peste 140.000 de tineri care, deși locuiesc în oraș de mult timp, nu pot vota la alegerile locale pentru că nu au viză de flotant. Prin inacțiune, autoritățile ignoră un procent considerabil de locuitori ai Bucureștiului. Astfel, tinerii nu sunt încurajați să voteze, iar problemele lor ar putea ajunge să fie ignorate de o administrație locală care nu îi reprezintă", se arată într-un comunicat de presă al Declic.

Comunitatea a derulat o campanie prin care a încercat să mobilizeze tinerii să își facă viza de flotant pentru ca astfel să poate să voteze în alegerile locale.

„Am constatat că mulți tineri nu au încercat să obțină viza de flotant pentru că s-au speriat de hățișul birocratic din administrație. Și trebuie să recunoaștem cu toții că, până acum, autoritățile nu s-au întrecut în a le pune la dispoziție informații accesibile despre cum poți obține viza de flotant. Iar acolo unde autoritățile s-au prefăcut că nu văd soluția, am intervenit noi. Este important ca oamenii să știe că își pot face oricând viză de flotant, pentru a vota la alegerile locale. Nu există un termen-limită pentru asta”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, coordonator campanii Declic

În ciuda afirmației celor de la Declic privind termenul limită, BEC a adoptat luni Hotărârea 81 prin care arată că termenul limită pentru a fi înscris în registrul electoral este 4 septembrie.

Această problemă a fost ridicată și de mai multe ONG-uri într-o solicitare adresă BEC.

„Alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorate permanente cu adresa de reşedinţă”, prevede hotărârea adoptată luni seară de Biroul Electoral Central.

În schimb, ONG-urile întreabă BEC dacă nu rămâne valabilă posibilitatea ca cei cu viză de flotant să voteze pe liste suplimentare chiar dacă nu s-au înscris în Registrul Electoral până la 4 septembrie.

„În acest sens, considerăm că BEC trebuie să acopere toate situațiile posibile și să clarifice prevederile art. 2 în spiritul prevederilor legii electorale, care stabileşte că alegătorii care au viza de reşedinţă şi nu sunt înscrişi în listele permanente pot fi adăugaţi pe listele suplimentare în ziua alegerilor, fără a stabili un termen limită pentru obţinerea vizei de reşedinţă", se arată în comunicatul organizațiilor neguvernamentale.

Ele mai arată că introducerea unui termen, precum cel de 4 septembrie, reprezintă „o practică inacceptabilă de natură să îngreuneze înțelegerea procedurilor de către participanții la procesul electoral și chiar exercitarea dreptului de vot."

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro